ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ο ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Ο ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2023, 00:43
ΚΟΣΜΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη απαίτησαν την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι χάνει τη διεθνή υποστήριξη εξαιτίας των «αδιάκριτων» βομβαρδισμών του εναντίον αμάχων στον πόλεμό του κατά των μαχητών της Χαμάς.

Μετά από τρομερές προειδοποιήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ για την εμβάθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία αποτελείται από 193 μέλη, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται κατάπαυση του πυρός, με 153 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και 23 να απέχουν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός ωφελεί μόνο τη Χαμάς, ψήφισαν κατά του μέτρου μαζί με άλλες οκτώ χώρες.

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος, αντανακλώντας μια παγκόσμια άποψη για τον πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε παρόμοια έκκληση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

Πριν από την έγκριση του ψηφίσματος, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει πλέον την υποστήριξη «του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αλλά αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που γίνονται», δήλωσε σε εκδήλωση δωρητών της προεκλογικής εκστρατείας στην Ουάσινγκτον.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα για την εξόντωση της Χαμάς έχει σκοτώσει τουλάχιστον 18.205 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει σχεδόν 50.000 από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back