ΚΟΣΜΟΣ

Tο Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στο νοτιοδυτικό Λίβανο

Εικόνα του άρθρου Tο Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στο νοτιοδυτικό Λίβανο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2024, 11:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό Λίβανο, επεκτείνοντας τις εισβολές του σε μια νέα ζώνη ένα χρόνο μετά την έναρξη των ανταλλαγών πυρών με την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ και εν μέσω εκκλήσεων του ΟΗΕ για μια διπλωματική λύση.

Οι περιφερειακές εντάσεις που προκλήθηκαν πριν από ένα χρόνο από την επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ έχουν εξελιχθεί σε μια σειρά ισραηλινών επιχειρήσεων από ξηράς και αέρος πάνω από τον Λίβανο και σε άμεσες επιθέσεις του Ιράν εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Το Ιράν προειδοποίησε την Τρίτη το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση πυραύλων από την Τεχεράνη εναντίον του, θέτοντας τη Μέση Ανατολή σε κατάσταση αναστάτωσης.

Οποιαδήποτε επίθεση στις υποδομές του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, προειδοποιώντας το Ισραήλ κατά των επιθέσεων εναντίον της χώρας του.

Ο Αρακτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής από την Τρίτη για να συζητήσει περιφερειακά ζητήματα και να εργαστεί για να σταματήσουν τα «εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου - τα περισσότερα από τα οποία είναι μεγάλοι εξαγωγείς ενέργειας όπως το Ιράν - προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Τεχεράνη για την ουδετερότητά τους στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΟΗΕ

Ο Ειδικός Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα δήλωσαν την Τρίτη ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις τους για αυτοσυγκράτηση «δεν εισακούστηκαν» κατά τη διάρκεια του έτους από τότε που άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

«Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών έχουν κλιμακωθεί σε μια αδυσώπητη στρατιωτική εκστρατεία, της οποίας οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις δεν είναι παρά καταστροφικές», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Φόβοι γενίκευσης

Οι επιθέσεις έχουν εγείρει φόβους ότι οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα παρασυρθούν σε μια ολοκληρωμένη σύγκρουση στην πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να πληγούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που θα αποτελούσε σοβαρή κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα σκεφτόταν εναλλακτικές λύσεις για να χτυπήσει τις ιρανικές πετρελαιοπηγές αν ήταν στη θέση του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς να απαντήσει στο Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back