ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Τα σούπερ μάρκετ κλειδώνουν το ελαιόλαδο

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Τα σούπερ μάρκετ κλειδώνουν το ελαιόλαδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2023, 10:41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιόλαδου στον κόσμο, τα σούπερ μάρκετ κλειδώνουν μπουκάλια με το βασικό μαγειρικό λάδι, καθώς οι τιμές αυξάνονται και οι κλοπές αυξάνονται.

Τα μπουκάλια του ενός λίτρου με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλούνται έως και 14,5 ευρώ σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, ωθώντας το ελαιόλαδο στην κατηγορία των προϊόντων που οι λιανοπωλητές τοποθετούν ετικέτες ασφαλείας, μαζί με τα οινοπνευματώδη ποτά, τα καλλυντικά και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Οι τιμές του ελαιολάδου, που επισήμως ανέρχονται πλέον στα 8 ευρώ το λίτρο, έχουν αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία δύο χρόνια στην Ισπανία, καθώς η καυτή ξηρασία στο νότο έχει μειώσει τη συγκομιδή των ελιών. Οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες κλέβουν το λάδι για να το μεταπωλήσουν.

Από τον Σεπτέμβριο, το σούπερ μάρκετ, Tu Super, έχει αλυσοδέσει μεγάλες φιάλες ελαιολάδου των 5 λίτρων μεταξύ τους και τις έχει κλειδώσει με λουκέτο στα ράφια για να αποτρέψει την κλοπή.

Επίσης σε ορισμένα σούπερ μάρκετ Carrefour και Auchan στη Μαδρίτη, οι φιάλες του ενός λίτρου είναι εφοδιασμένες με ετικέτες ασφαλείας που πρέπει να αφαιρούνται από το προσωπικό.

Η ισπανική αστυνομία έχει επίσης αποκαλύψει κλοπές ελαιολάδου από ελαιοτριβεία και τον Οκτώβριο συνέλαβε δύο άτομα στο πλαίσιο έρευνας για την κλοπή 56 τόνων εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Οι οικογένειες στην Ισπανία αγοράζουν συνήθως ελαιόλαδο χύμα για το μαγείρεμα. Από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ελαιολάδου στον κόσμο, έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τις αγορές τους: ο όγκος των πωλήσεων εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου μειώθηκε κατά 17% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη NielsenIQ.

Στην Ελλάδα

Σε σοβαρό πρόβλημα εξελίσσονται και στη χώρα μας τα περιστατικά κλοπών ή νοθείας ελαιόλαδου.

Την περασμένη εβδομάδα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας συνέλαβαν τρεις άνδρες για κλοπή ελαιολάδου αξίας 10.840 ευρώ.

Στη Χαλκιδική η ποσότητα λαδιού που «χάθηκε» από τις δεξαμενές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιουργίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, η οποία έγινε στις αρχές του Οκτωβρίου ξεπερνάει τους 80 τόνους.

Στην περιοχή της Πέλλας ένας 68χρονος συνελήφθη γιατί πωλούσε λάδι αμφιβόλου ποιότητας ως εξαιρετικά παρθένο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back