Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Θα τρώτε ελαιόλαδο, αλλά δεν θα είναι ελαιόλαδο…

Εικόνα του άρθρου Θα τρώτε ελαιόλαδο, αλλά δεν θα είναι ελαιόλαδο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2017, 18:53
ΗΠΕΙΡΟΣ

Επτά μέλη σπείρας που αλλοίωνε τρόφιμα και κυρίως «βάφτιζε» το ηλιέλαιο ελαιόλαδο με την προσθήκη χρωστικών ουσιών, συνέλαβε η υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Η επιχείρηση έγινε σε πέντε νομούς, προχτές Σάββατο και στην Ήπειρο, έφτασε μέχρι τη Θεσπρωτία. Συνολικά, εκτός από τους πέντε άνδρες και τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν και διώκονται για πλήθος αδικημάτων, κατασχέθηκαν 2.934 μεταλλικοί περιέκτες με έλαιο, χωρητικότητας πέντε λίτρων, που προορίζονταν για εξαγωγή σε χώρα της Ε.Ε., 4.600 λίτρα ελαίου σε δεξαμενή και το χρηματικό ποσό των 12.450 ευρώ. Αναζητείται ένας ακόμα Έλληνας, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα 52 συνολικά άτομα, στην επιχείρηση-μαμούθ.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κπλ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κλπ. διατάξεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων.

Η σπείρα εξαρθρώθηκε με επιχείρηση στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας και η βάση της ήταν η Λάρισα. Εκεί βρισκόταν εργοστάσιο στο οποίο η σπείρα αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.

Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς τενεκέδες διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες η επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και οι ιδιότητες του.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης, προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει έλαια με έξι συνολικά επωνυμίες, και συγκεκριμένα με τις επωνυμίες: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».

Σημειώνεται ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ. σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops» βρέθηκε ως νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως επιβλαβές για την υγεία από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

Η διανομή των νοθευμένων ελαίων πραγματοποιούνταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών, που είχε τις εξής μορφές: διανομή σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.), διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο, απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και  εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.

Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου 2017, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000)ευρώ. Επιπλέον, προέκυψε ότι τα 4 μέλη που διεύθυναν την οργάνωση είχαν στην ιδιοκτησία τους 2 εταιρείες εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φυσική παρουσία.

Επιπλέον στην κατοχή συλληφθείσας που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της σπείρας, μετά την είσοδό της στη χώρα από τη Γερμανία μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό 12.450 ευρώ, προερχόμενο από την πώληση ελαίων στο εξωτερικό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back