Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Συλλήψεις στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Συλλήψεις στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2017, 17:46
ΚΟΣΜΟΣ

Η ισπανική Εθνοφυλακή συνέλαβε τον γενικό γραμματέα του συμβουλίου Οικονομίας Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας και άλλους 12 αξιωματούχους, καθώς η Μαδρίτη εντείνει τη μάχη προκειμένου να σταματήσει το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Καταλανών που διεξάγεται στις 1 Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες διαδηλωτές μπλόκαραν το δρόμο, κοντά στο γραφείο του Μαρία Τζοβέ, το πρωί της Τετάρτης, φωνάζοντας: «Ανεξαρτησία!» και «Θα ψηφίσουμε!»

Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο. 

Ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» και ζήτησε να αναζητηθεί λύση μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό ζήτημα.

Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, το υπουργείο Εσωτερικών ανακάλεσε τις άδειες των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας που έχουν επιφορτιστεί με την ακύρωση του δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι, εάν χρειαστεί, η περίοδος θα παραταθεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back