Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Στους δρόμους οι Καταλανοί

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Στους δρόμους οι Καταλανοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2017, 22:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Καταλανίας, μετά τις συλλήψεις 12 ανώτερων αξιωματούχων, κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι αναστέλλει ουσιαστικά την αυτονομία της περιοχή.

Ο Κάρλες Πουτζεμόντ περιέγραψε τις επιδρομές ως μια «συντονισμένη αστυνομική επίθεση» που έδειξε ότι η Μαδρίτη «έχει αναστείλει de facto την αυτοδιοίκηση και εφαρμόζει μια de facto κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Καταλονία.

Μιλώντας, μετά από έκτακτη υπουργική συνάντηση, ο Πουτζεμόντ υποσχέθηκε ότι το δημοψήφισμα θα προχωρήσει, προσθέτοντας: «Επαναβεβαιώνουμε την ειρηνική αντίδρασή μας. Η ισπανική κυβέρνηση πέρασε μια κόκκινη γραμμή και μετατράπηκε σε δημοκρατική ντροπή».

Στο μεταξύ χθες χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στις συλλήψεις. «Έξω οι δυνάμεις κατοχής!» φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι» είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα η Εθνοφυλακή προχώρησε σήμερα στην κατάσχεση εκατομμυρίων ψηφοδελτίων που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της «παράνομης ψηφοφορίας» της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back