ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Συναγερμός για αναμενόμενη έκρηξη ηφαιστείου

Εικόνα του άρθρου Ισλανδία: Συναγερμός για αναμενόμενη έκρηξη ηφαιστείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2023, 12:09
ΚΟΣΜΟΣ

To Γκρίνταβικ, μια ισλανδική πόλη 4.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική ακτή εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αφού η μετατόπιση του μάγματος κάτω από τον φλοιό της γης προκάλεσε εκατοντάδες σεισμούς, κάτι που πιστεύεται ότι αποτελεί προάγγελο έκρηξης.

Η πόλη - περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ - βρίσκεται κοντά στο γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο Ρέικιανες, καθώς και σε μια δεξαμενή γλυκού νερού.

Το Γκρίνταβικ βρίσκεται επίσης κοντά στο γεωθερμικό θέρετρο Blue Lagoon, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ο οποίος έκλεισε προληπτικά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο, το μάγμα έχει φτάσει πλέον σε απόσταση 800 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους από τα 1.500 μέτρα που ήταν λίγες ώρες νωρίτερα. 

Οι σεισμοί και η ανύψωση του εδάφους που προκάλεσε η διείσδυση του μάγματος έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε δρόμους και κτίρια στο Γκρίνταβικ και τα περίχωρά του.

Η Ισλανδία, η οποία έχει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε την υποχρεωτική εκκένωση του Γκρίνταβικ νωρίς το Σάββατο.

Καταφύγια έκτακτης ανάγκης και κέντρα βοήθειας άνοιξαν σε πολλές κοντινές πόλεις, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι του Γκρίνταβικ έμειναν σε φίλους ή συγγενείς, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Τρεις εκρήξεις έχουν λάβει χώρα στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια κοντά στο ηφαίστειο Fagradalsfjall: τον Μάρτιο του 2021, τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023 - όλες μακριά από υποδομές ή κατοικημένες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back