ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία

Εικόνα του άρθρου Ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2023, 09:33
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα ηφαίστειο εξερράγη αργά τη Δευτέρα στη νοτιοδυτική Ισλανδία, εκτοξεύοντας λάβα και καπνό σε μια ευρεία περιοχή μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, απειλώντας μια κοντινή πόλη.

Φοβούμενες μια σημαντική έκρηξη στη χερσόνησο Ρέικιανες, οι αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους της ψαροχώρας Γκρίνταβικ και έκλεισαν το κοντινό γεωθερμικό σπα Blue Lagoon.

«Προειδοποίηση: Η έκρηξη ξεκίνησε βόρεια του Γκρίνταβικ από το Χάγκαφελ», ανέφερε το Μετεωρολογικό Γραφείο στην ιστοσελίδα του, σημειώνοντας ότι η έκρηξη ξεκίνησε μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και οι ρωγμές στο έδαφος εκτείνονται προς το χωριό που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ισλανδίας Ρέικιαβικ.


Το κοντινό διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ Κέφλαβικ παρέμεινε ανοιχτό, αν και καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις τόσο για τις αφίξεις όσο και για τις αναχωρήσεις.

Οι εικόνες και οι ζωντανές αναμεταδόσεις της έκρηξης στα social media δείχνουν λιωμένα πετρώματα να αναβλύζουν θεαματικά από σχισμές στο έδαφος, με τα έντονα κίτρινα και πορτοκαλί χρώματά τους να έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό.

«Η σεισμική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μετρήσεις από συσκευές GPS δείχνουν ότι το μάγμα κινείται προς τα νοτιοδυτικά και η έκρηξη μπορεί να συνεχιστεί προς την κατεύθυνση του Γκρίνταβικ», ανέφερε το Met Office.

Η ρωγμή στην επιφάνεια της γης είχε μήκος περίπου 3,5 χιλιομέτρων και μεγάλωσε γρήγορα, προστίθεται.

Πηγή: Facebook

Περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα λάβας αναδύθηκαν ανά δευτερόλεπτο, αρκετές φορές περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις στην περιοχή, ανέφερε το Met Office.

Η Ισλανδία, που βρίσκεται μεταξύ της Ευρασιατικής και της Βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας, από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη, αποτελεί ένα σεισμικό και ηφαιστειακό θερμό σημείο, καθώς οι δύο πλάκες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Ωστόσο, οι εκρήξεις εξακολουθούν να είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Στα μέσα Νοεμβρίου, οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη μέση της νύχτας, καθώς το έδαφος έτρεμε, οι δρόμοι έσπασαν και τα κτίρια υπέστησαν δομικές ζημιές.

Οι σεισμολόγοι πίστευαν τότε ότι μια έκρηξη ήταν επικείμενη, αλλά η γεωλογική δραστηριότητα υποχώρησε αργότερα.

Φωτογραφία: Meteorological Office



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back