ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ισημερινός: Ανακάλυψαν νέο κοραλλιογενή ύφαλο

Εικόνα του άρθρου Ισημερινός: Ανακάλυψαν νέο κοραλλιογενή ύφαλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2023, 23:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια επιστημονική αποστολή ανακάλυψε έναν άγνωστο μέχρι σήμερα κοραλλιογενή ύφαλο με άφθονη θαλάσσια ζωή στα ανοικτά των νησιών Γκαλαπάγκος του Ισημερινού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.

«Μια επιστημονική αποστολή σε μεγάλα βάθη ανακάλυψε τον πρώτο εντελώς παρθένο κοραλλιογενή ύφαλο, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, σε βάθος 400 μέτρων, στην κορυφή ενός υποθαλάσσιου βουνού», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Περιβάλλοντος Χοσέ Νταβάλος. «Τα Γκαλαπάγκος μας εκπλήσσουν ξανά!»

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο μόνος ύφαλος των Γκαλαπάγκος που επέζησε από τις καιρικές συνθήκες Ελ Νίνιο το 1982 και το 1983 ήταν αυτός που ονομάζεται ύφαλος Ουέλινγκτον, κατά μήκος της ακτής του νησιού Ντάργουιν, αλλά η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι και άλλα κοράλλια επέζησαν, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή πολλά συστήματα βαθέων υδάτων έχουν υποβαθμιστεί», δήλωσε ο Stuart Banks, ανώτερος θαλάσσιος ερευνητής στο Ίδρυμα Charles Darwin, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή. Τα κοράλλια είναι ηλικίας τουλάχιστον αρκετών χιλιάδων ετών, πρόσθεσε.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής επέκτεινε πέρυσι το θαλάσσιο καταφύγιο των Γκαλαπάγκος κατά 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (23.166 τετραγωνικά μίλια), μια επέκταση των 138.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ήδη υπάρχουν, για να προστατεύσει τα απειλούμενα με εξαφάνιση μεταναστευτικά είδη μεταξύ των Γκαλαπάγκος και της νήσου Κόκος στην Κόστα Ρίκα.

Τα Γκαλαπάγκος, τα οποία ενέπνευσαν τη θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου, φιλοξενούν επίσης γιγάντιες χελώνες, άλμπατρος, κορμοράνους και άλλα είδη, ορισμένα από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση.

Με πληροφορίες από Reuters.  από Φωτογραφία: UBristol/WHOI/UEssex/UBoise/NERC/NSF/National Park Galapagos/Handout via REUTERS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3