ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα κοράλλια εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Εικόνα του άρθρου Τα κοράλλια εκπέμπουν σήμα κινδύνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2024, 21:09
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο ασπρίζουν και πεθαίνουν, καθώς αύξηση ρεκόρ της θερμοκρασίας στους ωκεανούς έχει καταστροφικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), έχει προκληθεί η τέταρτη παγκόσμια μαζική λεύκανση κοραλλιών.

Η λεύκανση συμβαίνει όταν τα κοράλλια καταπονούνται και γίνονται λευκά επειδή το νερό στο οποίο ζουν είναι πολύ ζεστό.

Τα κοράλλια συντηρούν τη ζωή των ωκεανών, την αλιεία και δημιουργούν τρισεκατομμύρια δολάρια έσοδα ετησίως.

Τα ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών καταρρίπτονται εδώ και μήνες, αλλά αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια απόδειξη για το πώς αυτό το επεισόδιο επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) επιβεβαίωσε τη μαζική καταπόνηση σε όλους τους ωκεανούς (Ατλαντικός, Ειρηνικός και Ινδικός Ωκεανός) μετά από εβδομάδες λήψης αναφορών από επιστήμονες παγκοσμίως.

Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια εμφανίστηκαν στην Καραϊβική πέρυσι, όταν οι λουόμενοι διαπίστωσαν ότι τα νερά στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα ήταν ζεστά σαν το νερό στη μπανιέρα.

Αυτή η θερμότητα μεταφέρθηκε στο νότιο ημισφαίριο. Τώρα έχει επηρεάσει περισσότερα από τα μισά κοράλλια στον κόσμο, μεταξύ άλλων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας και στις ακτές της Τανζανίας, του Μαυρίκιου, της Βραζιλίας, στα νησιά του Ειρηνικού, καθώς και στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο.

Τον περασμένο Αύγουστο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών έσπασε το ιστορικό ρεκόρ της και έκτοτε είναι σχεδόν κάθε μέρα πάνω από το μέσο όρο.

Το Ελ Νίνιο - ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο - έχει επίσης συμβάλει στις θερμότερες θερμοκρασίες από τον περασμένο Ιούνιο, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι τώρα εξασθενεί.

Τα κοράλλια είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη. Με το παρατσούκλι «ο αρχιτέκτονας της θάλασσας», κατασκευάζουν τεράστιες δομές που φιλοξενούν το 25% όλων των θαλάσσιων ειδών.

Τα στρεσαρισμένα κοράλλια πιθανόν να πεθάνουν αν βιώσουν θερμοκρασίες 1°C πάνω από το θερμικό τους όριο για δύο μήνες. Αν τα νερά είναι 2°C υψηλότερα, μπορούν να επιβιώσουν περίπου ένα μήνα.

Η τελευταία μαζική παγκόσμια λεύκανση ήταν το 2014-2016. Έκτοτε, οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν γίνει τόσο πολύ θερμότερες που η NOAA αναγκάστηκε να εισαγάγει τρία νέα επίπεδα συναγερμού θερμότητας.

Διάσκεψη στην Αθήνα

Η Ελλάδα φιλοξενεί την 9η διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Oceans» (OOC-9), που πραγματοποιείται 16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Λίγο πριν την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace πραγματοποίησαν προβολές μηνυμάτων υπέρ της προστασίας της θάλασσας στον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και αλλού, υπενθυμίζοντας στους ηγέτες την ευθύνη τους για την προστασία των παγκόσμιων ωκεανών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3