Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΑ: Λέει «ναι» στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Εικόνα του άρθρου ΙΣΑ: Λέει «ναι» στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2018, 14:08
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει ειδική ιατρική συνταγή για τη χορήγηση των αντιβιοτικών.

Την εξαγγελία της συνταγογράφησης είχε κάνει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος με συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 FM το περασμένο Σάββατο.

«Κάτι που μπορώ να σας εξαγγείλω από τώρα είναι ότι θα πάρουμε μέτρα για την αλόγιστη διάθεση των αντιβιοτικών. Θα πάρουμε μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και φυλασσόμενη αυτή η συνταγή» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο ΙΣΑ, με ανακοίνωσή του, τονίζει γι’ άλλη μια φορά ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ζητεί να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη δημόσια υγεία.

«Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία και να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε κατανάλωση αντιβιοτικών.

Οι μελέτες έχουν δείξει, συνεχίζει ο Ιατρικός Σύλλογος, ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back