ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

E-bug: Οι μαθητές μαθαίνουν για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών

Εικόνα του άρθρου E-bug: Οι μαθητές μαθαίνουν για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2016, 12:22
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στην εκπαίδευση των μαθητών εστιάζει η τρίτη φάση της εκστρατείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια» που πραγματοποιείται σε όλην τη χώρα υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και με τη συνεργασία  της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και των Δήμων, του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Στα Γιάννενα η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου 2016 στις 6 το απόγευμα στον Πολυχώρο «Δημήτριος Χατζής» (παλιά σφαγεία). 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξειδικευμένες ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών, με τη βοήθεια δύο πολύ σημαντικών εκπαιδευτικών εργαλείων:

Αφενός το e-bug, ένα παιδαγωγικό υλικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκπαίδευση των μικρών μαθητών και αφετέρου την έκδοση ενός παιδικού βιβλίου, μια εκπαιδευτική ιστορία ειδικά γραμμένη για τα παιδιά. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, οι εκπαιδευτικοί αξιοποιώντας τα δύο αυτά εργαλεία, έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν στη φαντασία και στη «γλώσσα» των παιδιών, και να τους μεταφέρουν το μήνυμα της πρόληψης από τις λοιμώξεις με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, ώστε τα αντιβιοτικά να διατηρηθούν δραστικά σώζοντας ζωές.


ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ

Η αρνητική πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό μικροβιακής αντοχής της χώρας μας σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνδυασμό με το σοβαρό ενδεχόμενο να μην κυκλοφορήσουν νέα αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια, το διαφαινόμενο δηλαδή «τέλος των αντιβιοτικών», καθιστούν περισσότερο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη της έγκυρης ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού όλων των ηλικιών, στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών και στη σημασία των εμβολιασμών.

Επομένως, οι πολίτες θα μπορούν και πρέπει να γνωρίζουν τις συνέπειες από την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, πότε και πώς είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού, αλλά και πώς να προστατευτούν από σοβαρές ασθένειες όπως η γρίπη, οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο και μηνιγγιτιδόκοκκο, όπως και ο έρπης ζωστήρας, μέσω των απαραίτητων εμβολιασμών για τους ενήλικες.

Ακόμη, με δεδομένο ότι η νέα γενιά μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ασπίδα προστασίας για την υγεία του γενικού πληθυσμού, η ενημερωτική εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, στην τρίτη αυτή φάση εστιάζει στην ιδιαίτερη ομάδα των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.


ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος, δηλαδή ιώσεις, στις οποίες εξ ορισμού δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό ποσοστό προμήθειας αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή. 

Το 2013 και το 2014, το 25% που έλαβαν αντιβιοτικά ήταν χωρίς συνταγή, είτε αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο, είτε χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά που είχαν στο σπίτι τους από προηγούμενη χρήση. 

Το 2015 το ποσοστό μειώθηκε στο 20% αλλά με αντίστοιχη αύξηση των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών όπως και της συνταγογράφησης εκ των υστέρων, δηλαδή αφού ο ασθενής πήρε το αντιβιοτικό από το φαρμακείο (αύξηση 50%). 

Επίσης, ένας στους τρεις  Έλληνες (35%) δήλωσε ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι «για ώρα ανάγκης», ενώ ένας στους τέσσερις (25%) απ’ όσους πήραν αντιβιοτικά δήλωσε κάποια παρενέργεια όπως εξανθήματα και διάρροια. Τελικό αποτέλεσμα, από το 2009 η χώρα μας να είναι σταθερά πρώτη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back