ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Νεκροί τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σε επίθεση με drone

Εικόνα του άρθρου Ιορδανία: Νεκροί τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σε επίθεση με drone
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2024, 20:28
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και «πολλοί» τραυματίστηκαν την Κυριακή σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές για τα πρώτα αμερικανικά θύματα μετά από μήνες χτυπημάτων των ομάδων αυτών εναντίον αμερικανικών δυνάμεων σε όλη τη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Με την αύξηση του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονταν για να προσδιορίσουν οριστικά την ακριβή ομάδα που ευθύνεται για την επίθεση, αλλά εκτίμησαν ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται μία από τις πολλές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα θέσουν όλους τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους σε χρόνο και με τρόπο (της) επιλογής μας».


Η ιορδανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Mουχάμαντ αλ Μπουμπαϊντίν, ο οποίος επέμεινε ότι η επίθεση έγινε έξω από το Βασίλειο, πέρα από τα σύνορα στη Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι η επίθεση έγινε στην Ιορδανία.

Τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν εδώ και καιρό την Ιορδανία, ένα κράτος που συνορεύει με το Ιράκ, το Ισραήλ, το παλαιστινιακό έδαφος της Δυτικής Όχθης, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία, ως σημείο βάσης. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι 25 μέλη της υπηρεσίας τραυματίστηκαν από την επίθεση εκτός από τους τρεις νεκρούς. Περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν συνήθως στην Ιορδανία.

Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στις βάσεις τους. 

Η επίθεση στην Ιορδανία σηματοδοτεί την πρώτη με στόχο αμερικανικά στρατεύματα στην Ιορδανία κατά τη διάρκεια του πολέμου και την πρώτη που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια αμερικανικών ζωών. Άλλες επιθέσεις έχουν αφήσει στρατιώτες σοβαρά τραυματισμένους, μεταξύ των οποίων και με εγκεφαλικά τραύματα.

Οι ΗΠΑ έχουν πλήξει τους τελευταίους μήνες στόχους στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη για να απαντήσουν σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και για να αποτρέψουν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι από το να συνεχίσουν να απειλούν την εμπορική ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Συρία εξακολουθεί να βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου και εδώ και καιρό αποτελεί ορμητήριο για τις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις εκεί, συμπεριλαμβανομένης της λιβανέζικης πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ. Στο Ιράκ δραστηριοποιούνται επίσης πολλαπλές σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Mε πληροφορίες από ΑΡ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back