Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΙΟΒΕ βλέπει «θετικό κλίμα»

Εικόνα του άρθρου Το ΙΟΒΕ βλέπει «θετικό κλίμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2019, 16:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Δείκτης  Οικονομικού Κλίματος παρέμεινε σε ανοδική πορεία τον Σεπτέμβριο,  διαμορφούμενος στις 107,2 μονάδες από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο,  σημειώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην  τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας που δημοσίευσε για την  Βιομηχανία.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από  βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους Καταναλωτές, ενώ  στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς οι μεταβολές είναι ήπια  θετικές. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώνεται στο  υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών. 

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε  σημαντικά τον Σεπτέμβριο, στις 106,8 (από 104,4 τον Ιούλιο) μονάδες,  επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (104,5 μον.). Η βελτίωση  των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των  επενδύσεων των επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά,  καθώς και γενικότερα στην αναπτυξιακή δυναμική που διαφαίνεται τους  τελευταίους μήνες. 

Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο έχει  ως στόχο την ενίσχυση του επιχειρείν και τη βελτίωση της οικονομίας,  προσπαθεί να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις που δυσχεραίνουν την  επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο, μεταξύ άλλων,  την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού  χάρτη, την απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων,  καθώς και ζητήματα που αφορούν στα επιχειρηματικά πάρκα. 

Από την άλλη  πλευρά, η διεθνής παρουσία μεγάλων εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων  σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, με την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων, αλλά  και τη διάθεση εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων αναδεικνύει μια  βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα που δε φαίνεται να επηρεάζεται ακόμα από  τις αβεβαιότητες στις εμπορικές σχέσεις μεγάλων παγκόσμιων παικτών (ΗΠΑ,  Ευρώπη, Κίνα).

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back