ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ίντερνετ στα Γιάννενα: «Πονεμένη» υπόθεση…

Εικόνα του άρθρου Ίντερνετ στα Γιάννενα: «Πονεμένη» υπόθεση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2021, 12:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι συνδέσεις ίντερνετ στα Γιάννενα είχαν πάντα μια… ιστορία ταλαιπωρίας να πούνε τα τελευταία 20 χρόνια που η πόλη μπήκε στην ευρυζωνική εποχή. Από τις αλήστου μνήμης μέρες που ήταν προς διάθεση σχεδόν μόνο πανάκριβες συνδέσεις ISDN, μέχρι την ατέλειωτη ταλαιπωρία και ανασκαφή στους δρόμους της πόλης που κατά καιρούς βαφτίστηκε «ναυαρχίδα έργων» από δημοτικές αρχές, μέχρι σήμερα που το ίντερνετ είναι και πάλι προβληματικό σε μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Εδώ και περίπου 9 μήνες έχει επεκταθεί η εμπορική διάθεση των VDSL συνδέσεων και πέραν του κέντρου της πόλης. Ωστόσο, η ποιότητά τους είναι μέτρια ως κακή. Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι οι κακές ταχύτητες, τις οποίες οι πάροχοι «καλλώπιζαν» με το απίθανο επιχείρημα της «ονομαστικής σύνδεσης», ενώ οι πραγματικές ήταν συχνά υποδεκαπλάσιες.

Σε πολλές γειτονιές της πόλης (Ζευγάρια, Κιάφα, Ζέρβα, πέριξ Δωδώνης κ.α.) οι συνδέσεις VDSL (κατά κύριο λόγο οι 100άρες), αλλά και παλιότερες ADSL, κάνουν συνεχείς διακοπές, σε άτακτα διαστήματα. Οι διακοπές είναι από λίγων δευτερολέπτων έως και… μόνιμες, μέχρι να επανεκκινήσει η γραμμή (εξ αποστάσεως ή από το ρούτερ).

Το εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για νέες συνδέσεις και το εξοργιστικό ότι οι εταιρίες αδυνατούν, όχι μόνο να διορθώσουν τα προβλήματα, αλλά και να δώσουν μια επαρκή και πειστική εξήγηση για τις αιτίες των βλαβών. Παραπέμπουν συνήθως στον ΟΤΕ, ο ΟΤΕ τους απαντάει ότι το πρόβλημα λύθηκε ή ότι δεν εντοπίστηκε πρόβλημα, οι πάροχοι απαντούν στους πελάτες με αυτοματοποιημένο συνήθως τρόπο (μηνύματα SMS ή viber κ.λπ.) ότι η υπόθεση «έκλεισε επιτυχώς», μέχρι το επόμενο σερί διακοπών.

Όλα αυτά, σε μια πόλη που οι φορείς της διατείνονται ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία silicon valley, χωρίς να μπορούν να περιγράψουν ακριβώς αυτό το όραμα με συγκεκριμένες έννοιες, ρυθμούς ανάπτυξης και στόχους, τη στιγμή που ακόμα και ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες θα… καλλιεργήσουν σε αυτή την «πεδιάδα», το πρόβλημα που αντιμετώπισαν πρώτο στα Γιάννενα, ήταν το… ίντερνετ.

Από τα ανέκδοτα των τηλεφωνικών υπηρεσιών που παρέχονται στην πόλη, είναι ότι για ένα-δύο μέτρα, σε κεντρικότατο σημείο των Ιωαννίνων, τα κινητά λάμβαναν σήμα… G, μέχρι πολύ πρόσφατα…

Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat, το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι το ακριβότερο στην ΕΕ. Ενώ οι εταιρίες παρέχουν μέτριες έως κακές (με ελάχιστες, ακανόνιστες εκλάμψεις) υπηρεσίες, το κόστος είναι ψηλότερο κατά 73% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back