πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δρόμοι καινοτομίας χωρίς… ίντερνετ, στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Δρόμοι καινοτομίας χωρίς… ίντερνετ, στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2024, 09:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Γιάννενα μένουν πίσω στις σύγχρονες υπηρεσίες ίντερνετ, τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα και σήμερα, η κάλυψη με σύγχρονες συνδέσεις (VDSL και κυρίως, Fiber) δεν εκτείνεται σε όλο το κέντρο των Ιωαννίνων.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι στον δρόμο όπου στεγάζονται χώροι που περιλαμβάνονται στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης της καινοτομίας στα Γιάννενα, δεν προσφέρονται συνδέσεις πέραν των ADSL 24, που είναι ξεπερασμένες, ανεπαρκείς πλέον και ακριβές.

Παρότι οι πάροχοι δήλωναν από το 2022 ότι θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις των δικτύων τους και επέκταση των FTTH (Fiber to the home) υποδομών, με προβλέψεις εντός της τριετίας (που λήγει το 2025), σήμερα όλη η Ανεξαρτησίας και αρκετές κάθετοι δεν έχουν καν VDSL.

Η λεπτομέρεια που… εξυψώνει το πρόβλημα, είναι ότι σε δρόμο που λειτουργεί ένα co-working space και μια ψηφιακή τράπεζα, δεν παρέχονται γρήγορες και αξιόπιστες συνδέσεις.

Επίσης, δεν παρέχονται σε όλη την Ανεξαρτησίας, όπου επίσης εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις.

Εκτός αναβάθμισης είναι επίσης τα τρία τέταρτα περίπου, στο Κάστρο.

Κάπως έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι πολιτών και επιχειρήσεων που ζούνε ή εδρεύουν στο κέντρο των Ιωαννίνων πρέπει να αρκεστούν σε παρωχημένες συνδέσεις που προσφέρουν επιδόσεις πολύ χαμηλότερες από τις ονομαστικές και να τις πληρώνουν το ίδιο ή και ακριβότερα από πιο προηγμένες συνδέσεις. Μια 24άρα γραμμή στην Ανεξαρτησίας φτάνει με το ζόρι λίγο κάτω από τα 16mbps (συνήθως λειτουργεί κάτω από τα 10), το upload της είναι ασθενικό (κάτω του 1 mbps) και κοστίζει σχεδόν όσο και μια 50αρα VDSL.

Επιπλέον, ενδέχεται να τους αφαιρέθηκε η έκπτωση 1 ευρώ εάν είχαν επιλέξει μόνο ψηφιακό λογαριασμό, την οποία κατάργησαν οι πάροχοι (Vodafone, Cosmote) και ο Συνήγορος του Καταναλωτή χαρακτήρισε την απόφασή τους καταχρηστική.

Τέλος, δεν πρόκειται ακόμα τουλάχιστον, να απολαύσουν την πρωθυπουργική εξαγγελία για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

Δεν έχουν τέτοιες…

ΣΧΟΛΙΑ
Janardi
Εκτός από τις χαμηλές ταχύτητες υπάρχει και μεγάλη δυσκολία να κάνει κάποιος νέα σύνδεση! Δηλαδή το υπάρχον δίκτυο είναι ανεπαρκές. Κατά τα λοιπά είμαστε στην εποχή που όλα γίνονται ηλεκτρονικά...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3