ΗΠΕΙΡΟΣ

Ιμαρέτ: Βγαίνει από τη… σκιά

Εικόνα του άρθρου Ιμαρέτ: Βγαίνει από τη… σκιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2019, 20:46
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μπορεί η Άρτα να έχει ταυτιστεί με τα βυζαντινά της μνημεία, ωστόσο και τα οθωμανικά μνημεία που υπάρχουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Το πιο σημαντικό οθωμανικό μνημείο είναι το αποκαλούμενο Ιμαρέτ, το οθωμανικό τέμενος του Φαΐκ πασά. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενέκρινε τις μελέτες για την αποκατάσταση του μνημείου. Και συγκεκριμένα την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη του τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου και τη μελέτη συντήρησης για την καταγραφή προβλημάτων δομικών υλικών (λίθων, κονιαμάτων).

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία τον περασμένο Απρίλιο ενέκρινε πίστωση 1 εκατ. ευρώ για εργασίες αποκατάστασης στο Ιμαρέτ. Επί οθωμανοκρατίας, τα ιμαρέτ λειτουργούσαν ως πτωχοκομεία, και ήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα που αποτελούνταν από τζαμί, από χαμάμ, από ένα μαγειρείο με κλίνες για φτωχούς και από έναν μεντρεσέ. Από το συγκρότημα αυτό, στην Άρτα έχει διασωθεί μόνο το τζαμί του Φαΐκ πασά, που αποκαλείται Ιμαρέτ.

Σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές αναφορές, το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Το τζαμί υπήρξε θέατρο μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το τζαμί είχε μετατραπεί σε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Το 1938 με βασιλικό διάταγμα το τζαμί ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο.

Σημειωτέον ότι το Ιμαρέτ της Άρτας οφείλει σε μεγάλο βαθμό τη… φήμη του στο βιβλίο του αρτινού συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου «Ιμαρέτ, στη σκιά του Ρολογιού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back