Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

To Ιμαρέτ της Άρτας πάει Ταμείο Ανάκαμψης

Εικόνα του άρθρου To Ιμαρέτ της Άρτας πάει Ταμείο Ανάκαμψης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2022, 19:48
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 1.633.000 ευρώ, οδεύει το έργο της βελτίωσης και αποκατάστασης του οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ, στην Άρτα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου, το τεχνικό δελτίο του έργου έχει ήδη υπογραφεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Την αποκατάσταση του οθωμανικού τεμένους είχε αναλάβει αρχικά να εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία είχε δεσμεύσει και ένα 1 εκατ. ευρώ από τους πόρους της. Το σημαντικό αυτό έργο, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα το αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία είχε εγκριθεί πριν από τρία χρόνια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το έργο αφορά τη συντήρηση και αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του κτιριακού συγκροτήματος του τεμένους με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων.

«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το τέμενος Ιμαρέτ θα λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο. Για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία των υποδομών του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου και γενικά την προστασία του, υπεύθυνη θα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ως αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας

Επί οθωμανοκρατίας, τα ιμαρέτ λειτουργούσαν ως πτωχοκομεία, και ήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα που αποτελούνταν από τζαμί, από χαμάμ, από ένα μαγειρείο με κλίνες για φτωχούς και από έναν μεντρεσέ. Από το συγκρότημα αυτό, στην Άρτα έχει διασωθεί μόνο το τζαμί του Φαΐκ πασά, που αποκαλείται Ιμαρέτ.

Σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές, το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας. Το τζαμί υπήρξε τόπος μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το τζαμί είχε μετατραπεί σε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Το 1938 με βασιλικό διάταγμα το τζαμί ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο.

Το Ιμαρέτ της Άρτας οφείλει σε μεγάλο βαθμό τη… φήμη του στο βιβλίο του αρτινού συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου «Ιμαρέτ, στη σκιά του Ρολογιού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back