Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερά Σύνοδος: «Αθώα» η θεία κοινωνία

Εικόνα του άρθρου Ιερά Σύνοδος: «Αθώα» η θεία κοινωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2020, 19:59
ΕΛΛΑΔΑ

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ’ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ’ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης…»: Και κάπως έτσι η θεία κοινωνία «αθωώνεται» από την Εκκλησία για οποιαδήποτε ευθύνη μετάδοσης του κοροναϊού και ασθενειών γενικότερα.

Ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος, με την απόφασή τους αυτή, δεν καταφέρνουν να κάνουν την υπέρβαση, αγνοούν επιστημονικά δεδομένα και εκ των πραγμάτων δίνουν μια μάχη εξουσίας με την πολιτεία (μια πολιτεία, στην οποία βέβαια υπάρχουν αρκετοί που λαϊκίζουν και που χαϊδεύουν τα αυτιά της Εκκλησίας επί του θέματος). Είναι χαρακτηριστική η φράση ότι οι απόψεις περί απαγόρευσης της θείας κοινωνίας «ξεκινούν από μια διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση».

Την ίδια ώρα, η Ιερά Σύνοδος, με την απόφασή της, συστήνει στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συνάθροισης όπως και τους ασπασμούς και στέλνει μια εγκύκλιο σε όλες τις Μητροπόλεις για μέτρα πρόληψης (σ.σ. κανόνες υγιεινής, αερισμός χώρων κ.λπ.). Αναστέλλει επίσης τη λειτουργία των κατηχητικών μέχρι το Πάσχα και καλεί το ποίμνιο… σε δέηση κατά της νόσου την Κυριακή 15 Μαρτίου.

Λίγη ώρα μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρουν ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού από τη θεία κοινωνία. «Το πρόβλημα δεν είναι τι λέει η Ιερά Σύνοδος, αλλά τι λέει η Πολιτεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, που έχουν και την αποκλειστική κοινωνική ευθύνη για τη μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των πολιτών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back