Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς θα είναι το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Πώς θα είναι το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2018, 01:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι θέμα ωρών πλέον να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η τελική πρόταση για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Το τελικό σχέδιο, πάντα υπό την αίρεση των όποιων αλλαγών τυχόν προκύψουν από τη διαβούλευση, είναι το εξής:

Ιδρύονται τρεις νέες σχολές:

Εφαρμοσμένης Πληροφορικής με έδρα την Άρτα, Κοινωνικών Επιστημών με έδρα τα Γιάννενα και Γεωπονική με έδρα την Άρτα.

Ιδρύονται επτά τμήματα που ουσιαστικά «συμπληρώνουν» αυτά που προέρχονται από το ΤΕΙ:

Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία. Το τελευταίο πηγαίνει στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών και όχι στην Επιστημών Αγωγής, οπότε ικανοποιούνται σε σημαντικό βαθμό οι αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από τη σχολή Επιστημών Αγωγής.

Επίσης, ιδρύεται τμήμα Λογιστικής. Ιδρύεται επίσης τμήμα Μουσικών Σπουδών που εντάσσεται στην Καλών Τεχνών Ιωαννίνων, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις και δηλωμένες προθέσεις του τμήματος Πλαστικών Τεχνών.Ένα ακόμα «αμφιλεγόμενο» σε σχέση με τις προτάσεις  που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, είναι το τμήμα Ψυχολογίας που ιδρύεται. Θα πάει όμως στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Πρακτικά, αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει το ΦΠΨ, του οποίου ο τομέας Ψυχολογίας έχει εκφράσει τάσεις αυτονόμησης. Έτσι και αλλιώς, πρόκειται για μια ιστορία που θα τραβήξει καιρό, όπως όλα δείχνουν.

Ακόμα, ιδρύονται τρία νέα τμήματα: Επιστημών Τροφίμων στην Άρτα, στη Γεωπονική, Ειδικής Αγωγής στη σχολή Επιστημών Αγωγής στα Γιάννενα και τέλος, Μηχανολόγων Μηχανικών που θα είναι το τέταρτο τμήμα του Πολυτεχνείου Ιωαννίνων.

Ένας «αστερίσκος» είναι ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των τμημάτων. Κάποια προβλέπεται να λειτουργήσουν την 1η Οκτωβρίου 2018. Άλλα, όπως το Ειδικής Αγωγής προβλέπεται να λειτουργήσουν από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος, με τη σύγκλητο να διατηρεί το αποφασιστικό δικαίωμα  στη λειτουργία τους. Αν κρίνει δηλαδή ότι δεν είναι έτοιμα, δεν θα λειτουργήσουν.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο ερευνητικά κέντρα.

Ένα στα Γιάννενα, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ήδη ανακοινωμένο από τον περασμένο Οκτώβριο ερευνητικό κέντρο θα έχει τέσσερα ινστιτούτα: Βιοεπιστημών, Περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης ,Επιστήμης Υλικών-Υπολογισμών και Ανθρωπιστικών σπουδών.

Υπάρχει μια πρόταση ακόμα, που προέρχεται από τον καθηγητή του ΤΕΙ Χάρη Ναξάκη, για μονάδα αλληλέγγυας οικονομίας, στο πλαίσιο του ινστιτούτου, η οποία συζητιέται θετικά. Ακόμα, ιδρύεται Τεχνολογικό Πάρκο στην Άρτα.

Οι προτάσεις του σχεδίου περιλαμβάνουν και τα διετή προγράμματα σπουδών. Αυτά, προκρίνονται ως μια εναλλακτική για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, με το υπουργείο Παιδείας να μην επιθυμεί να επαναλάβει το παράδειγμα των Δ.ΙΕΚ, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της επιτροπής που κατάρτισε το σχέδιο, Σπύρο Γεωργάτο. Τα διετή προγράμματα  θα περιλαμβάνουν τομείς όπως η Γαλακτοκομία (σε συνάρτηση με τη Γαλακτοκομική σχολή), αγροδιατροφική κατεύθυνση και ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτό το κομμάτι είναι και από τα πιο «αμφίρροπα» της πρότασης, καθώς έχουν κατατεθεί και άλλες προτάσεις.

Ένα ακόμα διακύβευμα είναι το τμήμα της Ηγουμενίτσας, που περισσότερο συζητιέται  ως τέτοιο, να έχει δηλαδή ένα τμήμα η πόλη και ας είναι όποιο να ‘ναι. Έχουν κατατεθεί προτάσεις για τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ενώ μια εναλλακτική, η οποία συζητιέται σοβαρά, είναι η προοπτική των summer courses, που θα είναι ενταγμένα στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη θαλάσσια βιολογία.

Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το σχέδιο που θα κληθεί να συζητήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και οι εκτός αυτής, όταν τεθεί στη δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται πρακτικά για μια πρόταση που προσπαθεί να συμβιβάσει κάποιες από τις διαφωνίες, χωρίς να «ξεφύγει» από τον αρχικό σκοπό του υπουργείου. Η πολιτική ηγεσία του, δεν ασχολείται με ζητήματα που αφορούν το διαδικαστικό κομμάτι, π.χ. ποιοι συσχετισμοί θα διαμορφωθούν με την είσοδο των καθηγητών των ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο, κρατώντας μια πιο ενδιάμεση στάση στους διαξιφισμούς μεταξύ των.


Το μεσημέρι της Πέμπτης 3/5 το νομοσχέδιο τέθηκε τελικά σε δημόσια διαβούλευση. Διαβάστε το εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back