Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ήταν μια δημόσια ενημέρωση…»

Εικόνα του άρθρου «Ήταν μια δημόσια ενημέρωση…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2021, 18:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για άσκηση «παραπολιτικής» στο θέμα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων έρχεται να κατηγορήσει με ανακοίνωσή της η περιφερειακή αρχή Ηπείρου τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολίασε με καυστικό τρόπο τις δηλώσεις-παρέμβαση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη ο οποίος επικαλέστηκε «τουλάχιστον τρία λανθασμένα σημεία» στη διακήρυξη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου για τη λειτουργία των Σ.Μ.Α. Μεταξύ των άλλων, η παράταξη κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι συμμετέχει «σε επιχειρηματικά παζάρια».

Διαβάστε: Λαϊκή Συσπείρωση κατά Καχριμάνη: «Επιχειρηματικά παζάρια»

Η περιφερειακή αρχή δίνει την απάντησή της στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στα επιμέρους ζητήματα που έχουν τεθεί, εμπλέκοντας και τη… δημοσιογραφία. «Όσοι εξαντλούν τη ζωτικότητά τους σε εσκεμμένη παραπληροφόρηση […], οφείλουν κατ’ ελάχιστο να γνωρίζουν ότι τα όρια μεταξύ δημοσιογραφίας και συκοφαντίας είναι απολύτως διακριτά» αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας και δημοσιογραφική παρέμβαση.

Επί των περαιτέρω της ανακοίνωσης, η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει επί της ουσίας ότι ό,τι έχει πράξει μέχρι τώρα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το έχει πράξει με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Απευθυνόμενη στη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2019, με τις συμβάσεις για τους Σ.Μ.Α. να υπογράφονται περίπου έναν χρόνο μετά και με την αποπεράτωσή τους να γίνεται σταδιακά… « Ας γνωρίζει η ΛΑ.ΣΥ. πως έξι χρόνια πίσω ΜΕΑ δεν υπήρχε και επομένως οι Δήμοι δεν διέθεταν τα ανταποδοτικά τέλη για την επεξεργασία των απορριμμάτων (όπως ανακριβώς υποστηρίζει, μπερδεύοντας σκοπίμως το έργο με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης)» επισημαίνει. Η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει ακόμα ότι είχε καλέσει προ πολλού τον ΦοΔΣΑ από τον Μάιο του 2020 ήδη, να ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία των Σ.Μ.Α., επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες στον ΦοΔΣΑ για τις καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία.

Σε αυτό το σημείο, η περιφερειακή αρχή αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τις οποίες χαρακτηρίζει «δημόσια ενημέρωση» (μια «δημόσια ενημέρωση» που έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τους Σ.Μ.Α.) ενώ παράλληλα καταγράφει ότι αυτές προήλθαν μετά από ερώτηση δημοσιογράφου.

Όπως εκτιμά, η «δημόσια αυτή ενημέρωση», «δεν μπορεί να επηρεάσει διαγωνιστικές διαδικασίες που δημοπρατούνται μάλιστα από άλλον φορέα, όπως καταλήγει ‘στο ασφαλές συμπέρασμα’ αλλά εντέλει αφελές συμπέρασμα, η ΛΑ.ΣΥ., επικαλούμενη -κατά τη συνήθη τακτική της- δήθεν ‘παζάρια’».

Επιτίθεται δε στη «Λαϊκή Συσπείρωση», λέγοντας ότι «το συμφέρον του λαού δεν είναι μονοπώλιο που το εκπροσωπεί η εν λόγω παράταξη. Ο περιφερειάρχης, παραθέτοντας πραγματικά δεδομένα δεν προκαλεί, αλλά ενημερώνει τον ηπειρωτικό λαό, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους που προκαλούν και την κοινή λογική».

Καλεί δε την παράταξη να είναι «αυτή πιο προσεκτική στις παρεμβάσεις της και φειδωλή στα σχόλια της», κάνοντας αναφορά και στους διαγωνισμούς των led. «Αν ήταν φωτογραφικοί, όπως κρίνει ‘επ’ ευκαιρία’ ‘η εκπρόσωπος των λαϊκών συμφερόντων’ ΛΑ.ΣΥ., τότε μήπως μπορεί να απαντήσει για ποιο λόγο προσβλήθηκαν και ακυρώθηκαν από τους μεγαλύτερους ‘παίκτες’ της αγοράς;».

Τέλος, η περιφερειακή αρχή κάνει δύο επισημάνσεις οι οποίες απευθύνονται και όσους κάνουν «δημοσιογραφική ‘ερμηνεία’»! Όπως αναφέρει, η ποσότητα των  Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που προβλέπεται να μεταφέρεται κατ’ έτος από τους ΣΜΑ προς το Εργοστάσιο (ΜΕΑ) σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, είναι 67.694 τόνοι, όπως  προσδιορίστηκε από την αρχική ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ το 2017, ενώ στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 80.000 τόνων προς τη ΜΕΑ περιλαμβάνονται τόσο οι ποσότητες ΑΣΑ Δήμων που, σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, θα εισκομίζονται απευθείας -και όχι μέσω ΣΜΑ- στη ΜΕΑ (βλ. λ.χ. Δήμος Δωδώνης) όσο και τα βιοαπόβλητα.

Και η δεύτερη, πολιτική επισήμανση: «η Περιφέρεια Ηπείρου δεν εμπλέκεται στη μεταφορά των απορριμμάτων, ως εκ τούτου είναι αδύνατο να προβεί σε ‘απευθείας αναθέσεις’ για το έργο ή ‘να στηρίζει’  με δηλώσεις ‘επιχειρηματικά συμφέροντα’ σε έναν διαγωνισμό που δημοπρατεί άλλος Φορέας»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back