Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν ένα μνημείο της φύσης…

Εικόνα του άρθρου Ήταν ένα μνημείο της φύσης…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2018, 18:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα δημιούργημα της φύσης, που κανείς δεν περίμενε ότι μια μέρα απλώς δεν θα υπήρχε. Το αποκαλούμενο «Θεογέφυρο» στο Λίθινο Ζίτσας που επί αιώνες διευκόλυνε το πέρασμα του Καλαμά, κατέρρευσε. Κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκεται επιτόπου για αυτοψία αλλά και για εξέταση άλλων ενδεχόμενων επιπτώσεων, που εκτιμάται ότι οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες –από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου μέχρι το ΙΓΜΕ και την ΕφορείαΑρχαιοτήτων Ιωαννίνων- έχουν ενημερωθεί για το συμβάν. Το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή είχαν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος απότο 1991 (ΦΕΚ 979/Β/27-11-91). 

Το γεφύρι υπήρξε πηγή έμπνευσης για τηΧρυσάνθη Ζιτσαία. Το 1956, έγραψε και δημοσίευσε «Το θρύλο του Θεογέφυρου». Γιατο μνημείο αυτό της φύσης, έχουν αφιερώσει αρκετές σελίδες πολλοί ιστορικοί, ιστοριογράφοι και περιηγητές. 

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, όλα ξεκίνησανόταν κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε τηνξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι. Τότε οι ντόπιοι ονόμασαν το γεφύρι «Θεογέφυρο». Ένας άλλος θρύλος κάνει λόγο για την αποκόλληση ενός βράχου μετά από σεισμό. Ο βράχος σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι. 

Το Θεογέφυρο αποτελούσε ένα από τα αξιοθέατα της Ηπείρου –εξάλλου ήταν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back