ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Θεογέφυρο, ο κλειστός αγωγός και οι «ξένοι παράγοντες»

Εικόνα του άρθρου Το Θεογέφυρο, ο κλειστός αγωγός και οι «ξένοι παράγοντες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2018, 20:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Θεογέφυρο στο Λίθινο Ζίτσας κατέρρευσε πριν από δυόμισι μήνες, και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έρχεται να υποστηρίξει με κάθε τρόπο ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζίτσας δεν έχουν καμία ευθύνη για το γεγονός. Η επιστροφή του θέματος στην επικαιρότητα δεν είναι τυχαία, καθώς αυτό το διάστημα διεξάγεται από την Εισαγγελία Ιωαννίνων προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί. Ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο γενικότερα για «παράγοντες ξένους με την περιοχή, οι οποίοι χωρίς να εξετάσουν τα πράγματα, προσπάθησαν να βάλουν στο ‘στόχαστρο’ ανθρώπους που δεν έχουν ευθύνες».

Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης μίλησε και για τον περίφημο πια πορτοκαλί αγωγό που υπήρχε στο Θεογέφυρο, αναφέροντας ότι η τοποθέτηση αυτή έγινε με άδεια των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Όπως διευκρίνισε, το Θεογέφυρο και το βορεινό κομμάτι (προς τις πηγές) είχαν χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Για τον κλειστό αγωγό άρδευσης, σημείωσε ότι ήρθε να αντικαταστήσει μια τσιμεντένια υδατογέφυρα μετά από υποδείξεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι το 1997 υπήρχαν σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αλλά και έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το αρδευτικό έργο.

Υποστήριξε ότι το νότιο τμήμα, στο οποίο έγινε κατολίσθηση του δρόμου, δεν ήταν χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος. «Όταν κατολίσθησε αυτό το τμήμα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβηκαν μηχανήματα στο ποτάμι. Βρήκαν τμήματα του αγωγού προς Λίθινο, που δεν είχε καμία σχέση με τον κλειστό αγωγό που πήγαινε προς Σακελλαρικό (Θεογέφυρο). Όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι, είπαν κουβέντες για αυτούς που έπρεπε να τους σέβονται γιατί ό,τι είχαν κάνει. Ό,τι έκαναν, το έκαναν με όλους τους κανόνες της τέχνης, τις αδειοδοτήσεις και τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», είπε.

Κι όσο για την αιτία κατάρρευσης του Θεογέφυρου, ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε το ΙΓΜΕ: «Ήταν από πορόλιθο και χώμα και είχε ημερομηνία λήξης»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back