ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Θεογέφυρο: Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Εικόνα του άρθρου Θεογέφυρο: Αυτοεκπληρούμενη προφητεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2018, 18:40
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Αργύρης γράφει για το Θεογέφυρο και για τη... σιωπή γύρω από τα αίτια της κατάρρευσης

Ανεξήγητη και εξίσου… κατανοητή η σιωπή για την κατάρρευση του μνημείου της φύσης στον Δήμο Ζίτσας. Σαφείς και ξεκάθαρες οι ευθύνες των υπαιτίων, οι οποίοι προφανώς προτιμούν να σιωπούν. Αυτό, ασφαλώς, τους εκθέτει.

Άλλωστε, υπήρχαν προμηνύματα, τα οποία αγνόησαν. Το βέβαιο είναι πως οι ερινύες πετούν πάνω από τα αυτοδιοικητικά μέγαρα, τα οποία λαμβάνουν και τις αποφάσεις για την προστασία της πολιτιστικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι, στ’ αλήθεια, αποδεκτό και κατανοητό να καταρρέει ένα μνημείο της φύσης που η δημιουργία του ξεκίνησε πριν δύο εκατομμύρια χρόνια και οι αρμόδιοι και προβάλλοντες την πολιτιστική κληρονομιά ανά τον κόσμο να παραμένουν απαθείς; Και είναι, ακόμη, πολιτικό ορθό και κοινωνικά αποδεκτό η Περιφέρεια Ηπείρου να αναφέρεται, μετά το συμβάν της κατάρρευσης, στο Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε το 2015 και όχι στο Θεογέφυρο που είχε καταρρεύσει πριν μόλις τέσσερις ημέρες;  Το επιχείρημα ότι ο Αλ. Καχριμάνης απλώς ρωτήθηκε δεν είναι καθόλου πειστικό.

Γιατί, λοιπόν, τόση σιωπή; Και γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν, ως όφειλαν, αυτοδιοικητικά όργανα και Εφορεία Αρχαιοτήτων, τουλάχιστον σε επίπεδο ενημέρωσης των αιτίων που προκάλεσαν την κατάρρευση του μνημείου; Δεν πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία για το γεωλογικό αυτό φαινόμενο και την απώλειά του και τους λόγους που συνετέλεσαν στο να λιγοστέψει ο κατάλογος των μνημείων στην Ήπειρο;

Το Θεογέφυρο «κακοποιήθηκε». Και υπαίτιοι υπάρχουν. Όπως και οι ευθύνες όλων εκείνων που έχουν το θεσμικό ρόλο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι φορείς οφείλουν να εξηγήσουν για τους σωλήνες που χάσκουν ακόμη στα «σπλάχνα» του Θεογέφυρου και για την ανθρώπινη παρέμβαση (τσιμενταύλακας). Είναι λυπηρό να βλέπεις ακόμη την πινακίδα του δήμου Ζίτσας στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην Μνημείου της Φύσης να αναγράφει «Η φύση έχει εχθρό μόνο τον άνθρωπο». Δυστυχώς, πρόκειται για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία!

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back