Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήπειρος: Χαμηλά σε ελέγχους covid, στην ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: Χαμηλά σε ελέγχους covid, στην ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/12/2021, 11:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενώ οι πολίτες κάνουν ουρές και πληρώνουν ακριβά τα PCR τεστ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χτες, με δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι «η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ».

Αυτό, όπως συνήθως συμβαίνει με κυβερνητικές-υπουργικές δηλώσεις για πανδημική «κατάταξη» της Ελλάδας, προκειμένου να ωραιοποιηθεί η κατάταξη, δεν ισχύει ακριβώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ECDC (του αρμόδιου φορέα της ΕΕ δηλαδή), η Ελλάδα ήταν 12η σε ελέγχους σωρευτικά, σε απόλυτους αριθμούς, με την εβδομάδα 13-19 Δεκεμβρίου να έχουν γίνει οι περισσότεροι (5.158.180) και χαμηλότερα τις υπόλοιπες. Τις υπόλοιπες θέσεις καλύπτει η Αυστρία, όπου γίνονται σταθερά οι πιο πυκνοί έλεγχοι. Μπορεί ο κ. Πλεύρης να θεωρεί ότι «είναι στις πρώτες θέσεις» και η συγκεκριμένη, ελάχιστη σημασία έχει έτσι και αλλιώς όμως ο «πρωταθλητισμός» σε αυτό το πεδίο.

Η δε Ήπειρος είναι ακόμα πιο χαμηλά, στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Την 45η εβδομάδα (8-14 Νοεμβρίου) ήταν στην 397η θέση σε ελέγχους επί του πληθυσμού και σε απόλυτο αριθμό, βρισκόταν στην θέση 2.997 του συνολικού πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για όλες τις χώρες και τις Περιφέρειες, για όλο το 2021.

Χωρίς να έχει ακόμα υπολογιστεί η τρέχουσα εβδομάδα που σίγουρα θα εκτινάξει τους αριθμούς, την εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου στην Ήπειρο βρέθηκαν 1.684 κρούσματα σε 131.906 ελέγχους.

Τη μεγαλύτερη θετικότητα σε ελέγχους, η Ήπειρος, την παρουσίασε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, την 32η εβδομάδα, 9-15 Αυγούστου (2,34).

Πίσω στον υπουργό Υγείας, διατείνεται ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test». Ωστόσο, τα δωρεάν self test από την 1η Δεκεμβρίου είναι μόλις 4 ανά ΑΦΜ και η διατίμηση δεν έφερε ιδιαίτερα… συμφέρουσες τιμές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back