ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Χωρίς συμφωνία για το χρέος

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Χωρίς συμφωνία για το χρέος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2023, 14:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία χθες Δευτέρα σχετικά με τον τρόπο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης, μόλις 10 ημέρες πριν από μια πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να βυθίσει την αμερικανική οικονομία, αλλά ορκίστηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς ο Μακάρθι πιέζει τον Λευκό Οίκο να συμφωνήσει σε περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που ο Μπάιντεν θεωρεί «ακραίες» και ο πρόεδρος πιέζει για νέους φόρους που οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη αποφυγής της χρεοκοπίας με μια διακομματική συμφωνία μετά τη συνάντηση της Δευτέρας το βράδυ και έδωσαν σήμα ότι θα συζητούν τακτικά τις επόμενες ημέρες.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Ιουνίου για να αυξήσουν το όριο δανεισμού της κυβέρνησης ή να προκαλέσουν μια πρωτοφανή χρεοκοπία, η οποία, όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υπενθύμισε χθες για το πόσο λίγος χρόνος έχει απομείνει, λέγοντας ότι η εκτιμώμενη ημερομηνία χρεοκοπίας παραμένει η 1η Ιουνίου και ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει όλες τις κυβερνητικές υποχρεώσεις μέχρι τις αρχές Ιουνίου, εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους.

Ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Patrick McHenry, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, απέκλεισε οποιαδήποτε μερική δημοσιονομική συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. «Κανείς δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τίποτα μέχρι να έχουμε μια οριστικοποιημένη συμφωνία», δήλωσε.

Μια αποτυχία να αρθεί το ανώτατο όριο του χρέους θα προκαλούσε στάση πληρωμών, θα ταρακουνήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων για τα πάντα, από τις πληρωμές αυτοκινήτων μέχρι τις πιστωτικές κάρτες.

Η συμφωνία για την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού που μπορεί να δανειστεί το κράτος ήταν γενικά τυπική διαδικασία, αυτή τη φορά όμως είναι διαφορετικά γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να δώσουν πράσινο φως δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε βάθος δεκαετίας.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024 υποσχόμενος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το απορρίπτει. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως θέτει υπό ομηρία την αμερικανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back