ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: H Γέλεν στη σύνοδο G7 με προειδοποιήσεις στις αποσκευές της

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: H Γέλεν στη σύνοδο G7 με προειδοποιήσεις στις αποσκευές της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2023, 16:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προσγειώνεται στην Ιαπωνία προκειμένου να πάρει μέρος οικονομική συνάντηση της G7 αυτή την εβδομάδα, με τη φιλόδοξη οικονομική της ατζέντα να έχει καπελωθεί από μια κομματική διαμάχη για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους που απειλεί μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Γέλεν πέρασε πέρυσι πρωτοστατώντας στην επιβολή τιμωρητικών κυρώσεων υπό την ηγεσία της G7 στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Είναι πιθανό να περάσει μεγάλο μέρος της διήμερης συνάντησης στη Νιιγκάτα διαβεβαιώνοντας την ίδια ομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να βουλιάξουν την παγκόσμια οικονομία με μια στάση πληρωμών.

Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους από τον Ιανουάριο έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τη Γέλεν να εκπληρώσει τις υποσχέσεις των Δημοκρατικών στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όπως η συμμετοχή των ΗΠΑ στον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%, για τον οποίο κέρδισε την υποστήριξη το 2021.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι υποστήριξε ενόψει της συνάντησης την Τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι κάποιες παραχωρήσεις στις δαπάνες σχετικά με το όριο του χρέους είναι απαραίτητες για να τεθεί υπό έλεγχο το αυξανόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ και ο ότι Μπάιντεν «πρέπει να σταματήσει να αγνοεί τα προβλήματα».

Η Γέλεν, η οποία δεν συμμετείχε στη συνάντηση, αναμένεται την Πέμπτη για να μιλήσει για τους κινδύνους μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσε να έρθει ήδη από την 1η Ιουνίου. Θα προειδοποιήσει για «τον παγκόσμιο αντίκτυπο αυτής της αντιπαράθεσης και θα τονίσει την ανάγκη αποφυγής της χρεοκοπίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Η αμερικανική αγορά ομολόγων αποτελεί το θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και το χρέος του Δημοσίου να θεωρείται εδώ και καιρό το ασφαλέστερο και πιο ρευστό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο - ένα καθεστώς που, όπως είπε η Γέλεν, θα υπονομευόταν σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών.

Θα πρέπει επίσης να καθησυχάσει τους υπουργούς Οικονομικών της G7 και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών ότι οι πιέσεις στους περιφερειακούς δανειστές των ΗΠΑ δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο μετά από μια τρίτη μεγάλη χρεοκοπία τράπεζας.

Η Γέλεν καθυστέρησε το ταξίδι της στην Ιαπωνία για να μιλήσει με στελέχη επιχειρήσεων των ΗΠΑ και να εμφανιστεί σε πολλές μεγάλες τηλεοπτικές εκπομπές για να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι η αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν «καταστροφή» για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back