ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στον «αέρα» οι απειλές για αποστολή όπλων στο Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Στον «αέρα» οι απειλές για αποστολή όπλων στο Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2024, 11:35
ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν μια εβδομάδα κράτησαν οι απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης για το μπλοκάρισμα ενός φορτίου βομβών λόγω της σχεδιαζόμενης ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.

Τώρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι θέλει να στείλει όπλα στο Ισραήλ αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, παρά τις πιέσεις για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα. Το πακέτο θα περιλαμβάνει βλήματα αρμάτων μάχης, όλμους και τεθωρακισμένα τακτικά οχήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το σχέδιο -που επιβεβαιώθηκε από σύμβουλο του Κογκρέσου στο CBS, τον αμερικανικό εταίρο του BBC- πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους νομοθέτες.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι θα σταματούσε τις αποστολές όπλων εάν το Ισραήλ εξαπέλυε μεγάλη εισβολή στη Ράφα. Την Τρίτη, ισραηλινά τανκς προχώρησαν βαθύτερα σε κατοικημένες περιοχές νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι στο Reuters.

Την Παρασκευή, έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διαπίστωσε ότι ορισμένα αμερικανικής κατασκευής όπλα που παραδόθηκαν στο Ισραήλ ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Αν και η έκθεση ήταν μια σαφής επίπληξη για ορισμένες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, απέφυγε να πει οριστικά ότι η εκστρατεία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Πρόσθεσε ότι οι διαβεβαιώσεις που είχε λάβει από το Ισραήλ σχετικά με την τήρηση της νόμιμης χρήσης των αμερικανικών όπλων ήταν «αξιόπιστες και αξιόπιστες».

Τον περασμένο μήνα, το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει βοήθεια ύψους 95 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν.

Οι μεταφορές όπλων στο Ισραήλ έχουν γίνει πολιτικός βραχνάς για τον Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 2024 στον Λευκό Οίκο.

Η είδηση του τελευταίου πακέτου όπλων εμφανίστηκε λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις προκριματικές προεδρικές εκλογές στο Μέριλαντ, όπου ακτιβιστές είχαν παροτρύνει τους ψηφοφόρους να καταγράψουν ψηφοδέλτιο διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως ευνοιοκρατία του Μπάιντεν προς το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στο Κογκρέσο έχουν εισαγάγει νομοθεσία που αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω παύσης των αποστολών όπλων προς τον σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αυτή την εβδομάδα θα ψηφίσει ένα μέτρο που απαιτεί από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας να διασφαλίσουν την «άμεση παράδοση» στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, εάν καταφέρει να περάσει από τη Γερουσία, πράγμα που είναι απίθανο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3