Ο Τζο Μπάιντεν συνέδεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, καθώς κάλεσε τους Αμερικανούς να μην εγκαταλείψουν το ρόλο τους ως «φάρος για τον κόσμο».
Στη δεύτερη μόλις ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να παράσχει βοήθεια τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουκρανία και κατήγγειλε τη μάστιγα του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας στο εσωτερικό.
Η 15λεπτη ομιλία του προέδρου προσπάθησε να πλέξει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μαζί για να πείσει τους κουρασμένους από τον πόλεμο ψηφοφόρους και τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους για τις υποχρεώσεις της Αμερικής. Πρόκειται για έναν συγκερασμό που θα κάνει κάποιους ανήσυχους, ειδικά καθώς το Ισραήλ, με τεράστια στρατιωτική υπεροχή, ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα.
«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν αυτό το κοινό: και οι δύο θέλουν να εξοντώσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», δήλωσε ο Μπάιντεν, καθισμένος στο γραφείο Resolute με σημαίες, οικογενειακές φωτογραφίες, χρυσές κουρτίνες και ένα σκοτεινό παράθυρο πίσω του.
Οι κρίσεις αποτελούν μια τρομακτική διπλωματική δοκιμασία για τον πρώην πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος, στα 80 του χρόνια, είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το κράτος του Ισραήλ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει την Τετάρτη ένα καταιγιστικό ταξίδι στη χώρα.
Στο Τελ Αβίβ, ο Μπάιντεν υποστήριξε το Ισραήλ καθώς ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. Όμως, μεσολάβησε επίσης για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας ώστε να φτάσει κάποια βοήθεια μέσω της Αιγύπτου στη Λωρίδα της Γάζας και, όπως είπε, προέτρεψε το Ισραήλ να «λειτουργήσει με βάση τους νόμους του πολέμου». Περισσότεροι από 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στον θύλακα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των τελευταίων 12 ημερών.
Ο πρόεδρος είπε ότι η Χαμάς είχε εξαπολύσει «καθαρό και ανόθευτο κακό στον κόσμο» και συνάντησε τους Ισραηλινούς σε «βαθύ, βαθύ πόνο». Μίλησε επίσης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για λύση δύο κρατών.
Η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής του Μπάιντεν στην Ιορδανία ακυρώθηκε μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας που προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες σε όλη τη Μέση Ανατολή. Χαρακτήρισε τον εαυτό του «συντετριμμένο» από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι «δεν έγινε από τους Ισραηλινούς».
Για την Ουκρανία
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος στράφηκε στην Ουκρανία, μια υπόθεση για την οποία η υποστήριξη του αμερικανικού κοινού και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο έχει μειωθεί. Έχοντας μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ώρες νωρίτερα, ο Μπάιντεν είπε: «Ξέρω ότι αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να φαίνονται μακρινές. Είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτό έχει σημασία για την Αμερική; Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας γιατί η διασφάλιση της επιτυχίας του Ισραήλ και της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής.
Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα για την τρομοκρατία τους, όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, προκαλούν περισσότερο χάος και θάνατο και περισσότερη καταστροφή. Συνεχίζουν και το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται».
Αν και οι σχολιαστές είναι πιθανό να αμφισβητήσουν κατά πόσον οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είναι συγκρίσιμες, για τον Μπάιντεν ήταν ένας τρόπος να παρακαλέσει το Κογκρέσο να μην απομακρυνθεί από καμία από τις δύο.
Είπε: «Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που κρατούν εμάς, την Αμερική, ασφαλείς. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν εταίρο με τον οποίο άλλα έθνη θέλουν να συνεργαστούν. Το να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο, αν απομακρυνθούμε από την Ουκρανία, αν γυρίσουμε την πλάτη στο Ισραήλ, απλά δεν αξίζει τον κόπο».
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα στείλει επείγον αίτημα προϋπολογισμού στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της στήριξης των εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας. «Πρόκειται για μια έξυπνη επένδυση που θα αποδώσει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για πολλές γενιές».
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η βοήθεια προς τους δύο συμμάχους των ΗΠΑ είναι «μια έξυπνη επένδυση που θα αποδώσει στην αμερικανική ασφάλεια για πολλές γενιές», καθώς προσπάθησε να συγκεντρώσει υποστήριξη για τα νέα πακέτα βοήθειας.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η περιγραφή της υποστήριξης από τον πρόεδρο ως «επένδυση» δείχνει ότι η Ουάσινγκτον επωφελείται από τους πολέμους δι' αντιπροσώπων αντί να μάχεται για ιδέες.
«Οι πόλεμοι ήταν παραδοσιακά "έξυπνες επενδύσεις" για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεν έλαβαν χώρα στο αμερικανικό έδαφος και δεν ενδιαφέρονται για το κόστος που επωμίζονται οι άλλοι», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η σύγκρουση στο Ισραήλ έχει αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στις ΗΠΑ με διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε επικρίσεις από ακτιβιστές και ορισμένους στο ίδιο του το Δημοκρατικό κόμμα επειδή συνέδεσε την τύχη της Αμερικής με εκείνη του Ισραήλ, ενώ υποβάθμισε τις ανθρωπιστικές ανησυχίες για τα περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα.
Με πληροφορίες από Guardian