ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2017, 13:14
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με πυραύλους εναντίον αεροπορικής βάσης της Συρίας εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά, η οποία σκότωσε δεκάδες άμαχους πολίτες. Οι εκτοξεύσεις έγιναν από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο και οι στόχοι συμπεριλαμβάνουν την αεροπορική βάση στην κεντρική πόλη Χομς.

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, πραγματοποιήθηκε στις 04:40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ» εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

Η αεροπορική βάση Σαϊράτ που ήταν ο στόχος έχει «σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες των δυνάμεων της Δαμασκού.


ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Με διάγγελμα του προς τον Αμερικανικό λαό, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

«Έδωσα εντολή να προχωρήσουμε σε στρατιωτικό χτύπημα κατά του αεροδρομίου στη Συρία, απ’ όπου ξεκίνησε η χημική επίθεση. Η πρόληψη και η αποτροπή διάδοσης και χρήσης θανατηφόρων χημικών όπλων αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφορά άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. 

Η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα και δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την σύμβαση για τα χημικά όπλα. Τέλος, αγνόησε κάθε προτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύει ότι η εκτόξευση πυραύλων κατά αεροπορικής βάσης στην Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πλήττει σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας.

Αυτό μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόβ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος (που είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ) θεωρεί την πυραυλική επίθεση ως «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους, που βασίστηκαν σε κατασκευασμένα προσχήματα».

Η ενέργεια της Ουάσιγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back