ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προσωρινή συμφωνία σεναριογράφων-στούντιο

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Προσωρινή συμφωνία σεναριογράφων-στούντιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2023, 13:26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To συνδικαλιστικό σωματείο των συγγραφέων της Αμερικής, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 11.000 σεναριογράφους, κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για μια νέα σύμβαση με τα αφεντικά των στούντιο το βράδυ της Κυριακής, τερματίζοντας σχεδόν μια απεργία 146 ημερών που συνέβαλε στην παύση της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής.

Τις προσεχείς ημέρες, τα μέλη της συντεχνίας θα ψηφίσουν για το αν θα αποδεχθούν τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει πολλά από αυτά που είχαν ζητήσει, όπως αυξήσεις στις αποζημιώσεις για το περιεχόμενο streaming, παραχωρήσεις από τα στούντιο σχετικά με την ελάχιστη στελέχωση των τηλεοπτικών εκπομπών και εγγυήσεις για περιοροσμούς της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

«Μπορούμε να πούμε, με μεγάλη υπερηφάνεια, ότι αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική - με σημαντικά κέρδη και προστασία για τους συγγραφείς σε κάθε τομέα των μελών», ανέφερε η επιτροπή διαπραγμάτευσης της συντεχνίας των συγγραφέων σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τα μέλη.

Για μια βιομηχανία που αναστατώθηκε από την επανάσταση του streaming, την οποία η πανδημία επιτάχυνε, η προσωρινή συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα.

Η συμφωνία έρχεται μόλις πέντε ημέρες πριν η απεργία θα έσπαγε το ρεκόρ της απεργίας του σωματείου το 1988 και θα γινόταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της συντεχνίας και η μεγαλύτερη απεργία στο Χόλιγουντ εδώ και δεκαετίες. Οι ηγέτες του συνδικάτου αναμένεται να ψηφίσουν τους πλήρεις όρους της νέας τριετούς σύμβασης την Τρίτη, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μήνυμα του συνδικάτου προς τα μέλη, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά ένα σημαντικό κομμάτι του Χόλιγουντ θα παραμείνει σε ακινησία: δεκάδες χιλιάδες ηθοποιοί παραμένουν σε απεργία και δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες μεταξύ του συνδικάτου των ηθοποιών, SAG-AFTRA, και των στούντιο.

Οι μόνες παραγωγές που θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν αυτές χωρίς ηθοποιούς, όπως οι βραδινές και πρωινές εκπομπές τοκ-σόου.

Το αποτέλεσμα: Εκτός από τους ηθοποιούς, περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι στα παρασκήνια (σκηνοθέτες, χειριστές κάμερας, δημοσιογράφοι, μακιγιέρ, κατασκευαστές σκηνικών, ενδυματολόγοι, τεχνικοί φωτισμού, κομμωτές, κινηματογραφιστές) στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη θα συνεχίσουν να μένουν αδρανείς, πολλοί από αυτούς με αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες. Μόνο η οικονομία της Καλιφόρνιας έχει χάσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από το κλείσιμο του Χόλιγουντ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ.

Η SAG-AFTRA, το σωματείο των ηθοποιών, βρίσκεται σε απεργία από τις 14 Ιουλίου. Τα αιτήματά της υπερβαίνουν εκείνα των συγγραφέων και η συμμαχία των στούντιο αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στις συνομιλίες με τη συντεχνία των συγγραφέων, εν μέρει λόγω της σκληρής γραμμής της Φραν Ντρέσερ, ηγέτιδας της SAG-AFTRA. Μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί θέλουν το 2% των συνολικών εσόδων που παράγονται από τις σειρές streaming, κάτι που τα στούντιο έχουν δηλώσει ότι δεν είναι εφικτό.

Ακόμα κι έτσι, η συμφωνία με την Ένωση Συγγραφέων θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με το σωματείο των ηθοποιών. Ορισμένες από τις ανησυχίες της SAG-AFTRA είναι παρόμοιες με αυτές που έθεσε η συντεχνία των συγγραφέων. 

Οι ηθοποιοί, για παράδειγμα, ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων της εικόνας τους (ή ότι οι ερμηνείες θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ψηφιακά) χωρίς πληρωμή ή έγκριση.

Με πληροφορίες από New York Times, Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back