ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απεργία ηθοποιών: Στο Χόλιγουντ αρέσει το… αίσιο τέλος

Εικόνα του άρθρου Απεργία ηθοποιών: Στο Χόλιγουντ αρέσει το… αίσιο τέλος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2023, 18:28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Hθοποιοί και Χόλιγουντ κατέληξαν χθες, Τετάρτη, σε μια συμφωνία για να μπει ένα τέλος στην απεργία, που έχει παραλύσει εδώ και μήνες την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει στοιχίσει δισεκατομμύρια στην αμερικανική οικονομία, ανακοίνωσε το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA.

Η απεργία τερματίζεται σήμερα, χάρη σε μια νέα τριετή συλλογική σύμβαση για τους ηθοποιούς, η αξία της οποίας «υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο.

Με ανάρτησή της η πρόεδρος του SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της στο Instagram γράφοντας χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της: «Τα καταφέραμε»

Το Χόλιγουντ λατρεύει το αίσιο τέλος. Η απεργία των ηθοποιών μπορεί να το προσφέρει αυτό, αν και υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να υπάρξουν απεργιακές συνέχειες τους επόμενους μήνες.

Οι γραμμές πικετοφορίας έχουν ανασταλεί και οι μόνες συγκεντρώσεις στον ορίζοντα είναι πανηγυρικές που το σωματείο ηθοποιών υπόσχεται ότι θα γίνουν.

Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν από την επισημοποίηση της συμφωνίας. Την Παρασκευή, το εθνικό συμβούλιο του Screen Actors Guild-Αμερικανική Ομοσπονδία Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Καλλιτεχνών θα εξετάσει τη συμφωνία. Στη συνέχεια, οι λεπτομέρειές της θα δημοσιοποιηθούν και τα μέλη του σωματείου θα ψηφίσουν σχετικά.

Αλλά όταν οι απεργοί σεναριογράφοι -που άρχισαν να απεργούν στις 2 Μαΐου- κατέληξαν στη συμφωνία τους τον Σεπτέμβριο, η συντεχνία τους επέτρεψε να συνεχιστούν τις συγγραφικές εργασίες πριν ολοκληρωθεί η επικύρωση της σύμβασης.

Ενώ είναι πιθανό αυτές οι ψηφοφορίες να ματαιώσουν τη συμφωνία, η επιτροπή διαπραγματεύσεων του συνδικάτου ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία και διέκοψε τις απεργίες.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν θα ανακοινωθούν πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά μερικά βασικά σημεία είναι γνωστά.

Το συνδικάτο λέει ότι η συμφωνία αξίζει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια που περιλαμβάνει αυξήσεις αποδοχών, προστασία συναίνεσης για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της εικόνας των ηθοποιών και περιλαμβάνει ένα «μπόνους συμμετοχής στη ροή».

Τα βραβεία επιστρέφουν

Ένα από τα αποτελέσματα της απεργίας των ηθοποιών ήταν η μετάθεση των βραβείων Emmy από τον Σεπτέμβριο στον Ιανουάριο. Τώρα θα ενταχθούν μαζί με τα Grammy, τα Screen Actors Guild Awards και τα Όσκαρ στην παραδοσιακή περίοδο απονομής των βραβείων του Χόλιγουντ. Όλες αυτές οι εκπομπές θα μεταδοθούν μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 10 Μαρτίου.

Τα σχέδια για τα βραβεία Emmy και τα βραβεία SAG, τα οποία θα εμφανίζονται στο Netflix, βρίσκονταν σε κίνδυνο καθώς η απεργία πλησίαζε στο 2024.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα βραβεία Χρυσή Σφαίρα, τα οποία προσπαθούν να επαναπροσδιοριστούν μετά από χρόνια σκανδάλων, αλλά δεν έχουν ακόμη εταίρο μετάδοσης στις ΗΠΑ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back