ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προσωρινή εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Προσωρινή εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2018, 01:12
ΚΟΣΜΟΣ

Την εξαίρεση «προς το παρόν» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών, από τους δασμούς που πρόκειται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. 

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε απόψε «με ανακούφιση», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ανακοίνωση ότι η ΕΕ θα εξαιρεθεί προσωρινά από τους δασμούς, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει προσωρινά την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τα κράτη της ΕΕ.

Επίσης ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε γνώμη για την επιβολή εμπορικών δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα.

«Ήταν μια κακή απόφαση από την αμερικανική κυβέρνηση για την Ευρώπη και η γαλλική βιομηχανία θα δεχόταν πλήγμα από τη μονομερή αύξηση των τελωνειακών δασμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Τέλος η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης από τις Βρυξέλλες την κίνηση των ΗΠΑ.


ΔΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα (φωτογραφία) με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Επιπροσθέτως, ο Τραμπ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέσα σε διάστημα 60 ημερών μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στόχος των μέτρων αυτών θα είναι «να αντισταθμιστούν τα κέρδη που αποκομίζουν οι Κινέζοι μέσω των άδικων εμπορικών πρακτικών» τους.

Πολλά από τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν είναι εκείνα για τα οποία η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέσω εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-DPA-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back