ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις υποσχέσεις

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις υποσχέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2021, 02:10
ΚΟΣΜΟΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε σήμερα τους Ταλιμπάν ότι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ελεύθερη πρόσβαση στους Αφγανούς, που επιθυμούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου οργανώνεται η αποχώρηση ανθρώπων, οι οποίοι φοβούνται το νέο καθεστώς των φονταμενταλιστών.

«Έχουμε δει τις πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ταλιμπάν, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνησή μας, εμποδίζουν τους Αφγανούς, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.


«Αδειάζουν» τον Άσραφ Γάνι

Η ίδια επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τον Άσραφ Γάνι ως παράγοντα στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν, αφότου ο πρώην πρόεδρος, που εγκατέλειψε τη χώρα του εν μέσω της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, είπε ότι βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει».

«Δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μετράει στο Αφγανιστάν», τόνισε η Σέρμαν, αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να του χορηγήσουν άσυλο.


Ο Γάνι στηρίζει

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε σήμερα πως στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, προσθέτοντας πως βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει» στη χώρα του, απ΄ όπου έφυγε αυτό το Σαββατοκύριακο για να καταφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Στηρίζω την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με (τον πρώην αντιπρόεδρο) Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι (σ.σ τον προκάτοχό του). Εύχομαι την επιτυχία αυτής της διαδικασίας», δήλωσε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, από τα ΗΑΕ.

«Προς το παρόν, βρίσκομαι στα Εμιράτα προκειμένου το αίμα να σταματήσει να κυλάει και το χάος να παύσει», τόνισε στο μήνυμά του, στην πρώτη εμφάνισή του από τότε που εγκατέλειψε την αφγανική πρωτεύουσα.

Υπογράμμισε πως δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραμείνει στην εξορία. «Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες για να επιστρέψω στο Αφγανιστάν», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back