ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι δασμοί και η λίστα προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Οι δασμοί και η λίστα προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2018, 23:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ανακοινώσουν επίσημα την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει, ως απάντηση, τον δικό της κατάλογο αμερικανικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η επίσημη ανακοίνωση για τους δασμούς αυτούς θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας» και μετά από «ώριμη σκέψη» σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος. 

«Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο» είπε ο Ρος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, μία ημέρα μετά την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Γκάρι Κον, ο οποίος διαφωνούσε με αυτήν την απόφαση.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρος και ο σύμβουλος Εμπορίου του Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να πείσουν τον πρόεδρο να ανακοινώσει τους δασμούς, χωρίς να ενημερώσουν προηγουμένως τον Κον.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επανέλαβε στο κανάλι Fox Business ότι οι δασμοί θα εφαρμοστούν «πολύ, πολύ γρήγορα». Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων που απειλούν να δασμολογήσουν τα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «διαπραγματεύεται συμφωνίες», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των αμερικανικών εταιρειών και των Αμερικανών εργαζομένων και θα το κάνουμε με τρόπο επωφελή για την οικονομία», κατέληξε.


Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

Στα αμερικανικά προϊόντα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει υψηλούς δασμούς, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην απόφασή του, περιλαμβάνονται πολλές δεκάδες βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα, όπως ο καπνός, το ουίσκι μπέρμπον και τα τζιν υφάσματα.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα ελάσματα από χάλυβα αλλά και χαλυβδοσωλήνες.

Στα αγροτικά και διατροφικά προϊόντα περιλαμβάνονται ορισμένες ποικιλίες φασολιών, ρύζι, καλαμπόκι, μύρτιλλα, χυμός πορτοκαλιού, φιστικοβούτυρο, πολλά είδη μπέρμπον και ουίσκι, τσιγάρα, πούρα, καπνός για στριφτά τσιγάρα ή για πίπες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης υφάσματα όπως τα παντελόνια (όχι μόνο τα τζιν), σορτσάκια, βαμβακερά είδη και δερμάτινα παπούτσια.

Με δασμούς απειλούνται εξάλλου πολλά προϊόντα ομορφιάς, είδη μακιγιάζ όπως κραγιόν και κρέμες προσώπου και σώματος.

Όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δασμοί μπορεί να επιβληθούν σε μοτοσικλέτες, αλλά και άλλα οχήματα μεταφοράς, σε μηχανοκίνητα σκάφη, σε ιστιοπλοϊκά και σε κανό. Η λίστα κλείνει με διάφορα άλλα είδη, όπως αιθέρια έλαια, μπαταρίες, ακόμη και τράπουλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back