ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται την Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται την Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2023, 23:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί την Ευρώπη στο τέλος της εβδομάδας με σκοπό να ενισχύσει τον διεθνή συνασπισμό κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βαδίζει στο δεύτερο έτος του.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το επίκεντρο της πενθήμερης επίσκεψης του Μπάιντεν θα είναι η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Προγραμματίζονται επίσης στάσεις στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, για τον εορτασμό της εισόδου της σκανδιναβικής χώρας στη στρατιωτική συμμαχία των 31 χωρών τον Απρίλιο, και στη Βρετανία.

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει το ταξίδι του την ερχόμενη Κυριακή από το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄. Ο πρόεδρος δεν παρέστη στη στέψη του Καρόλου τον Μάιο, στέλνοντας την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο σημείο για την έκβαση του πολέμου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αντεπιθέσεις και αμυντικές ενέργειες κατά των ρωσικών δυνάμεων, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αρχίζουν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς ηγέτες της.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο (φωτογραφία) στις 13 Ιουνίου, όπου μαζί με τον Μπάιντεν κατέστησαν σαφές ότι η δυτική συμμαχία είναι ενωμένη στην υπεράσπιση της Ουκρανίας. 

Ο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής ότι ο ίδιος και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι κάθε χώρα μέλος θα δαπανά το απαιτούμενο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα.


H είσοδος της Σουηδίας

Όταν η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, ουσιαστικά διπλασιάστηκαν τα σύνορα της Ρωσίας με τη μεγαλύτερη συμμαχία ασφαλείας του κόσμου. Ο Μπάιντεν τόνισε την ενισχυμένη συμμαχία του ΝΑΤΟ ως ένδειξη της μειωμένης επιρροής της Μόσχας.

Η Σουηδία επιδιώκει επίσης την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αν και τα μέλη της συμμαχίας, η Τουρκία και η Ουγγαρία, δεν έχουν ακόμη υποστηρίξει την κίνηση αυτή. Ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη σε μια επίδειξη αλληλεγγύης καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για την είσοδό της στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την προέτρεψε να ενταχθεί τάχιστα στη συμμαχία.

Με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back