Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2023, 13:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη από το σώμα ενόρκων του Μανχάταν, μετά από χρόνια ερευνών για τις προσωπικές, πολιτικές και επιχειρηματικές του συναλλαγές και τις προσπάθειές του να ανακτήσει τον Λευκό Οίκο.

Το κατηγορητήριο παρέμεινε σφραγισμένο. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε λόγο για κάπου τριάντα κατηγορίες για απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού των 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς στα τέλη του 2016. 

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι εργάζονται για τον συντονισμό της παράδοσης του Τραμπ, η οποία θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Δεν είπαν αν σκοπεύουν να ζητήσουν ποινή φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης. Κανένας πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο περί χρηματισμού δεν είναι ο ο μόνος νομικός πονοκέφαλος για τον Τραμπ. Κινδυνεύει να κατηγορηθεί για την εκλογική υπονόμευση και την υποκίνηση της επίθεσης κατά του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα του 2020 στη Τζόρτζια, για τη διατήρηση απόρρητων αρχείων, για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές και για μια αγωγή δυσφήμισης που προκύπτει από έναν ισχυρισμό για βιασμό από τη συγγραφέα Ε Τζιν Κάρολ, τον οποίο ο Τραμπ αρνείται.

Μέσα σε λίγες ώρες από την είδηση, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ απέστειλε εκκλήσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που αποκάλεσε «το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία». Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι χρησιμοποιούν το σύστημα δικαιοσύνης ως όπλο για να τιμωρήσουν έναν πολιτικό αντίπαλο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε για μία ακόμα φορά πως υφίσταται «πολιτικό διωγμό» και πως η δίωξη σε βάρος του δεν αποτελεί παρά «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024, προβλέποντας ότι η όλη ιστορία θα αποβεί «εις βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί απάντησαν στους ισχυρισμούς περί δίωξης, λέγοντας ότι αν ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες όπως κάθε Αμερικανός. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία εξωτερική πολιτική επιρροή, εκφοβισμός ή παρέμβαση στην υπόθεση. Ενθαρρύνω τόσο τους επικριτές όσο και τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ να αφήσουν τη διαδικασία να προχωρήσει ειρηνικά και σύμφωνα με το νόμο». 

Με πληροφορίες από Guardian, AP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back