ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Ο πρώτος πρόεδρος αντιμέτωπος με ομοσπονδιακές κατηγορίες

Εικόνα του άρθρου Ντ. Τραμπ: Ο πρώτος πρόεδρος αντιμέτωπος με ομοσπονδιακές κατηγορίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2023, 15:55
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράνομη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων και άλλα εγκλήματα που αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι.

Η απαγγελία ομοσπονδιακών κατηγοριών σε πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ είναι πρωτοφανής στην αμερικανική ιστορία, μια υπόθεση που γίνεται ακόμη πιο εξαιρετική από το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι επίσης ο επικρατέστερος υποψήφιος του κόμματός του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το επόμενο έτος.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επτά ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τον χειρισμό ευαίσθητου κυβερνητικού υλικού που πήρε μαζί του όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και επικαλείται το Reuters.

Οι ερευνητές κατέσχεσαν περίπου 13.000 έγγραφα από την έπαυλη Mar-a-Lago του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Εκατό έγγραφα ήταν χαρακτηρισμένα ως απόρρητα, παρόλο που ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι όλα τα αρχεία με διαβαθμισμένη σήμανση είχαν επιστραφεί στην κυβέρνηση.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι αποχαρακτήρισε τα έγγραφα αυτά όσο ήταν πρόεδρος, αλλά οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να προβάλουν αυτό το επιχείρημα στις δικαστικές καταθέσεις.

«Είμαι αθώος!» έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social την χθες Πέμπτη, αφού ανακοίνωσε ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζιμ Τρούστι, δήλωσε στο CNN ότι οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν συνωμοσία, ψευδείς δηλώσεις, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και παράνομη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Είπε ότι αναμένει να δει το έγγραφο απαγγελίας κατηγοριών μέχρι την Τρίτη, όταν ο Τραμπ θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Πρόκειται για τη δεύτερη ποινική υπόθεση για τον Τραμπ, ο οποίος επί του παρόντος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Πρόκειται να δικαστεί στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Μάρτιο σε μια πολιτειακή υπόθεση που απορρέει από μια πληρωμή χρημάτων για την αποσιώπηση μιας πορνοστάρ.


Δημοτικότητα

Τα νομικά προβλήματα του Τραμπ δεν έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητά του στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos. Οι κυριότεροι αντίπαλοί του έχουν μέχρι στιγμής παραταχθεί πίσω του για να επικρίνουν την υπόθεση ως πολιτικά υποκινούμενη.

Ο Τραμπ υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 2017 έως το 2021 και έχει δείξει μια απίστευτη ικανότητα να αντέχει αντιπαραθέσεις που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν άλλους πολιτικούς. Περιγράφει τον εαυτό του ως θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών και κατηγορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για κομματική προκατάληψη.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back