ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Κίνα άνοιξαν νέους διαύλους επικοινωνίας

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ και Κίνα άνοιξαν νέους διαύλους επικοινωνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2023, 23:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε «ειλικρινείς» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, στο Πεκίνο, κατά την έναρξη διήμερων συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη για διπλωματία και τη διατήρηση «ανοικτών διαύλων επικοινωνίας» πρόσθεσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κύριος στόχος των συνομιλιών είναι η σταθεροποίηση μιας σχέσης που έχει γίνει εξαιρετικά τεταμένη.

Παρά την παρουσία του Μπλίνκεν στην κινεζική πρωτεύουσα, οι προοπτικές για οποιεσδήποτε σημαντικές ανακοινώσεις είναι ελάχιστες, καθώς οι ήδη τεταμένοι δεσμοί έχουν γίνει ολοένα και πιο δύσκολοι τα τελευταία χρόνια. Η εχθρότητα και οι κατηγορίες έχουν κλιμακωθεί σταθερά λόγω μιας σειράς διαφωνιών που έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Ο κατάλογος των διαφωνιών και των πιθανών σημείων σύγκρουσης είναι μακρύς, από το εμπόριο με την Ταϊβάν, τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μέχρι την κινεζική στρατιωτική διεκδίκηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπλίνκεν είναι ο πιο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε, όπως θέλουμε, ότι ο ανταγωνισμός που έχουμε με την Κίνα δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση, το σημείο από το οποίο ξεκινάς είναι η επικοινωνία», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Αργότερα δήλωσε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι μέσα στους επόμενους μήνες.

Μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί τον Νοέμβριο, μείωσε για λίγο τους φόβους για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά μετά το περιστατικό με το μπαλόνι η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο ηγετών ήταν σπάνια.

Κινέζοι αξιωματούχοι αντέδρασαν ψυχρά στην επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν, αμφισβητώντας αν οι ΗΠΑ είναι ειλικρινείς στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Με πληροφορίες από AP, ΒΒC. Φωτογραφία: Twitter

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3