ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο Άντονι Μπλίνκεν σε μια κομβική συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Ο Άντονι Μπλίνκεν σε μια κομβική συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2023, 15:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας ένα σπάνιο και κομβικό ταξίδι στο Πεκίνο, το οποίο είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι πολλές διαφορές μεταξύ των υπερδυνάμεων δεν θα εξελιχθούν σε σύγκρουση.

Γινόμενος ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που συναντά τον Κινέζο ηγέτη από το 2018, ο Μπλίνκεν κατευθύνθηκε προς τον Σι με το χέρι του απλωμένο καθώς ο Κινέζος πρόεδρος σηκώθηκε να τον χαιρετήσει στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Αργότερα, οι δύο αντιπροσωπείες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε ένα μακρύ τραπέζι συσκέψεων διακοσμημένο με ροζ λουλούδια λωτού, με τον Xi επικεφαλής και τον Blinken ακριβώς στα δεξιά του. Η συνάντηση, την τελευταία ημέρα της διήμερης επίσκεψης του Μπλίνκεν, θα μπορούσε να συμβάλει στη διευκόλυνση μιας συνόδου κορυφής μεταξύ του Σι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα μέσα στο έτος.

«Οι δύο πλευρές είχαν ειλικρινείς και σε βάθος συζητήσεις», δήλωσε ο Σι κατά την έναρξη της συνάντησης σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την κινεζική κρατική τηλεόραση.

«Ελπίζω ότι μέσω αυτής της επίσκεψης, κύριε υπουργέ, θα συμβάλλετε περισσότερο θετικά στη σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Σι, απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν.


Χωρίς μεγάλη πρόοδο

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν είχε εκτενείς συζητήσεις με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι τη Δευτέρα και τον υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ την Κυριακή.

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στον κρατικό ξενώνα Ντιαογιούταϊ στο Πεκίνο, δεν φάνηκε να σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στη γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών σε μια ευρεία θεματολογία από την Ταϊβάν έως το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάσχεση της ροής του συνθετικού οπιοειδούς φαιντανύλ ή την προσέγγισή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για τη διαχείριση του ανταγωνισμού τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες με τον Γουάνγκ, τις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παραγωγικές».

«Πρέπει να υιοθετήσουμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στους ανθρώπους, την ιστορία και τον κόσμο και να αντιστρέψουμε το καθοδικό σπιράλ των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Γουάνγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Γουάνγκ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να κάνουν εικασίες για απειλές από την Κίνα, να εγκαταλείψουν την «καταστολή» της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Κίνας και να απέχουν από την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της διευκόλυνσης των επισκέψεων των πολιτών τους και συμφώνησαν να εργαστούν για την αύξηση των επιβατικών πτήσεων, γεγονός που ενίσχυσε τα μερίδια των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν, το οποίο αναβλήθηκε τον Φεβρουάριο, αφού ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, παρακολουθείται στενά παγκοσμίως, καθώς η περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις εμπορικές πρακτικές και τις διαδρομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Με πληροφορίες από το Reuters. Φωτογραφία: Xinhua/Wang Ye



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back