δεη πισω tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Η καθημερινή χρήση μαριχουάνας ξεπερνά την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Η καθημερινή χρήση μαριχουάνας ξεπερνά την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2024, 23:06
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Για πρώτη φορά, ο αριθμός των Αμερικανών που κάνουν χρήση μαριχουάνας σχεδόν κάθε μέρα ξεπέρασε τον αριθμό όσων πίνουν τόσο συχνά, μια αλλαγή που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 χρόνια, καθώς η ψυχαγωγική χρήση του χόρτου έγινε πιο διαδεδομένη και νόμιμη σχεδόν στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Το 2022, περίπου 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν ότι έκαναν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση μαριχουάνας σε σύγκριση με 14,7 εκατομμύρια καθημερινούς ή σχεδόν καθημερινούς πότες, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων εθνικών ερευνών. Το 1992, όταν η καθημερινή χρήση μαριχουάνας έφτασε στο χαμηλότερο σημείο, λιγότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι δήλωσαν ότι έκαναν χρήση μαριχουάνας σχεδόν καθημερινά.

Το αλκοόλ εξακολουθεί να είναι πιο διαδεδομένο, αλλά το 2022 ήταν η πρώτη φορά που αυτό το εντατικό επίπεδο χρήσης μαριχουάνας ξεπέρασε το καθημερινό ή σχεδόν καθημερινό ποτό, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Τζόναθαν Κόλκινς, ερευνητής πολιτικής για την κάνναβη στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

«Ένα 40% των σημερινών χρηστών κάνναβης τη χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, ένα μοτίβο που συνδέεται περισσότερο με τη χρήση καπνού παρά με την τυπική χρήση αλκοόλ», δήλωσε ο Κόλκινς.

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Addiction.

Από το 1992 έως το 2022, το κατά κεφαλήν ποσοστό αναφοράς καθημερινής ή σχεδόν καθημερινής χρήσης μαριχουάνας αυξήθηκε κατά 15 φορές. Ο Κόλκινς αναγνώρισε στη μελέτη ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να αναφέρουν τη χρήση μαριχουάνας καθώς αυξάνεται η δημόσια αποδοχή, γεγονός που θα μπορούσε να εντείνει την αύξηση.

Οι περισσότερες πολιτείες επιτρέπουν πλέον την ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας, αν και παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τον Νοέμβριο, οι ψηφοφόροι της Φλόριντα θα αποφασίσουν για μια συνταγματική τροπολογία που θα επιτρέπει την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχωρά στην επαναταξινόμηση της μαριχουάνας ως λιγότερο επικίνδυνο ναρκωτικό.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι χρήστες με μεγάλη συχνότητα είναι πιο πιθανό να εθιστούν στη μαριχουάνα, δήλωσε ο Δρ David A. Gorelick, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back