dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ Ευρώπης: Ανησυχητικές τάσεις στη χρήση ουσιών από τους εφήβους

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ Ευρώπης: Ανησυχητικές τάσεις στη χρήση ουσιών από τους εφήβους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2024, 11:16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη για την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους νέους ηλικίας 11 με 15 ετών.

Με πάνω από τους μισούς από τους 15χρονους που συμμετείχαν στην έρευνα να έχουν πειραματιστεί με το αλκοόλ και με ένα συγκλονιστικό ποσοστό 1 στους 5 να έχουν χρησιμοποιήσει πρόσφατα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι κίνδυνοι για τους νέους είναι σαφείς, αναφέρει ο ΠΟΥ/Ευρώπης

Τα νέα δεδομένα από τη μελέτη Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) αναδεικνύουν επίσης τη μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στη χρήση ουσιών, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης. 

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των τάσεων είναι σημαντικές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα.

Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι η πιο συχνά καταναλισκόμενη ουσία μεταξύ των εφήβων, με το 57% των 15χρονων που συμμετείχαν στην έρευνα να έχουν δοκιμάσει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά και σχεδόν 4 στους 10 (37%) να δηλώνουν ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες.

Περίπου 1 στους 10 (9%) εφήβους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχει βιώσει σημαντική μέθη - να έχει μεθύσει τουλάχιστον δύο φορές - κατά τη διάρκεια της ζωής του, ποσοστό που ανησυχητικά ανεβαίνει από 5% στην ηλικία των 13 ετών σε 20% στην ηλικία των 15 ετών, καταδεικνύοντας μια κλιμακούμενη τάση κατάχρησης αλκοόλ μεταξύ των νέων. 

Επιπλέον, τα πρόσφατα πρότυπα αποκαλύπτουν ότι η συχνότητα μέθης εντός των τελευταίων 30 ημερών αυξάνεται επίσης με την ηλικία, εκτοξεύοντας το ποσοστό από 5% μεταξύ των 13χρονων σε ανησυχητικό 15% μεταξύ των 15χρονων, αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές παρέμβασης για τον περιορισμό αυτού του αυξανόμενου προβλήματος της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ξεπεράσει σε δημοτικότητα τα συμβατικά τσιγάρα, με το 32% των 15χρονων που συμμετείχαν στην έρευνα να αναφέρουν ότι έχουν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κάποια στιγμή και το 20% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Υψηλότερο ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σύγκριση με το κάπνισμα τσιγάρων παρατηρείται από την ηλικία των 13 ετών: το 11% των 13χρονων αναφέρει ότι έχει καπνίσει ποτέ τσιγάρο, σε σύγκριση με το 16% που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επιπλέον, το 5% των 13χρονων αναφέρει ότι κάπνισε τσιγάρο τις τελευταίες 30 ημέρες σε σύγκριση με το 9% που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό τσιγάρο τις τελευταίες 30 ημέρες. 

Χρήση κάνναβης: Η χρήση κάνναβης παρουσιάζει ελαφρά μείωση, με το ποσοστό των 15χρονων που έχουν κάνει ποτέ χρήση κάνναβης να μειώνεται από 14% το 2018 σε 12% το 2022.

Η πρώιμη χρήση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και προβληματικά πρότυπα χρήσης αργότερα στη ζωή.Οι προσπάθειες πρόληψης που είναι προσαρμοσμένες στους εφήβους είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων και την προώθηση υγιών επιλογών, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στενεύει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων: η διαφορά στη χρήση ουσιών μεταξύ των δύο φύλων κλείνει γρήγορα, με τα κορίτσια να εξισώνονται ή να ξεπερνούν τα αγόρια στα ποσοστά καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

«Η εκτεταμένη χρήση επιβλαβών ουσιών μεταξύ των παιδιών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας - και όχι μόνο - αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε. 

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 20, οι έφηβοι πρέπει να προστατεύονται από τις επιπτώσεις των τοξικών και επικίνδυνων προϊόντων. Δυστυχώς, τα παιδιά σήμερα εκτίθενται συνεχώς σε στοχευμένη διαδικτυακή εμπορική προώθηση επιβλαβών προϊόντων, ενώ η λαϊκή κουλτούρα, όπως τα βιντεοπαιχνίδια, τα εξομαλύνει. 

Ο ΠΟΥ/Ευρώπη συνεργάζεται με τις χώρες για να διασφαλίσει ότι όλοι οι νέοι, παντού, θα έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. Αυτό σημαίνει προστασία τους από τοξικά και εθιστικά προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τους στα επόμενα χρόνια».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3