Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα ΔΝΤ-ΕΕ για το χρέος και στη… μέση η Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Κόντρα ΔΝΤ-ΕΕ για το χρέος και στη… μέση η Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2016, 12:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συναντηθεί σήμερα στην έδρα του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Η συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου θα πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι, μετά την συνεδρίαση του Washington Group όπου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει να αποσαφηνίσει το ΔΝΤ τη θέση του και τις πραγματικές της διαθέσεις του σχετικά με την επιστροφή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κόντρα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος αναζωπυρώθηκε στην έναρξη της Συνόδου, με το δεύτερο να επιμένει στην ανάγκη γενναίας ελάφρυνση ως προϋπόθεση για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και τους Ευρωπαίους να δείχνουν απροθυμία υποχώρησης και να εμμένουν στη σκληρή γραμμή ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου πρέπει να τηρηθούν.

Χαρακτηριστική της αδιαπραγμάτευτης θέσης των Ευρωπαίων ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. «Η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η κ. Λαγκάρντ ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως «ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι το χρέος -όπως έχει- δεν είναι βιώσιμο».


ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

«Μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα βάσει στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%. Αν όμως η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πώς θα βγουν τα νούμερα». Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του από την Αμερική χθες Παρασκευή ο Πολ Τόμσεν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η επόμενη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναμένεται τον επόμενο Δεκέμβριο και στη βάση του πρόσφατου Article IV για την ελληνική οικονομία. 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει φημολογία που τον ήθελε να έχει εκφράσει προς την Κριστίν Λαγκάρντ την αντίθεσή του για εμπλοκή του Ταμείου σε νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη αποστολή στην Αθήνα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι συζητήσεις αυτές θα έχουν έγκαιρη κατάληξη».


ΤΖΑΚ ΛΙΟΥ: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

Να υλοποιήσει τη δέσμευση της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος επανέλαβε να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις, που αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Λιου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι σημαντική, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ, ειδικά για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε τον Μάιο, επισήμανε ο κ. Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back