πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2023, 13:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια κρίση χρεοκοπίας απομακρύνθηκε χθες, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα πακέτο μέτρων για το ανώτατο όριο του χρέους και τις περικοπές στον προϋπολογισμό. 

Επόμενος σταθμός είναι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι να πάει στη Γερουσία για κατεπείγουσα ψήφιση, προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Ο σκληρός συμβιβασμός ικανοποίησε λίγους. Οι εντάσεις ήταν υψηλές καθώς οι σκληροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν τη συμφωνία, αλλά ο Μπάιντεν και ο ΜακΚάρθι συγκέντρωσαν έναν διακομματικό συνασπισμό για να προωθήσουν την ψήφιση με μια ισχυρή ψηφοφορία με 314 ψήφους έναντι 117 αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Μπάιντεν, που παρακολουθούσε την καταμέτρηση από το Κολοράντο Σπρινγκς, τηλεφώνησε στον Μακάρθι και στους άλλους ηγέτες του Κογκρέσου μετά την ψηφοφορία. Σε δήλωσή του, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καλά νέα για τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική οικονομία».

Η Ουάσινγκτον βιάζεται μετά από μια μακρά συζήτηση να ολοκληρώσει τις εργασίες για το πακέτο μέτρων, ώστε να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της και να αποτρέψει τις οικονομικές αναταραχές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρήματα και θα διακινδυνεύσουν μια επικίνδυνη χρεοκοπία.

Συνολικά, το νομοσχέδιο των 99 σελίδων θα κάνει κάποια βήματα στον περιορισμό των ελλειμμάτων της χώρας, όπως ζήτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι, χωρίς να ανατρέψει τις φορολογικές ελαφρύνσεις της εποχής Τραμπ, όπως ήθελε ο Μπάιντεν. Για να το περάσουν, ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι βασίστηκαν στην υποστήριξη του πολιτικού κέντρου, κάτι σπάνιο στη διχασμένη Ουάσινγκτον.

Ως συμβιβασμός, το πακέτο περιορίζει τις δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια, αναστέλλει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Επίσης: 

  • Θα υπάρξουν αλλαγές στην Προσωρινή Βοήθεια Άπορων για Οικογένειες Άπορους (TANF) και σταδιακά χρονικά όρια για αποδέκτες του Προγράμματος Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (SNAP) κάτω των 54 ετών έως το 2030. Το Medicaid παραμένει αμετάβλητο.
  • Για την Άμυνα: Το σχέδιο περιλαμβάνει 885 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο Μπάιντεν στην πρόταση προϋπολογισμού του 2024, από 800 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του 2023.Θα αυξηθούν επίσης οι δαπάνες για τα θέματα των  βετεράνων.
  • Βελτιώνεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αναθεώρησης για να επιταχύνει την έγκριση νέων ενεργειακών υποδομών.
  • Παρέχονται 29 δισεκατομμύρια δολάρια ως  βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3