Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Γυρίζουν την πλάτη στον Νετανιάχου

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Γυρίζουν την πλάτη στον Νετανιάχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2024, 20:02
ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες Δημοκρατικοί νομοθέτες σχεδιάζουν να απέχουν από την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο την Τετάρτη, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τους χιλιάδες θανάτους αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση από την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο επί σειρά ετών ισραηλινός ηγέτης θα πραγματοποιήσει την τέταρτη ομιλία-ρεκόρ σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα το βράδυ, ξεπερνώντας τον Βρετανό ηγέτη σε καιρό πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος πραγματοποίησε τρεις τέτοιες ομιλίες.

Η ομιλία του Νετανιάχου αναμένεται να επικεντρωθεί στον συντονισμό της αντίδρασης του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ασταθή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ο πόλεμος στη Γάζα να μετατραπεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Αναμενόταν επίσης να ζητήσει ισχυρότερη δράση κατά του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, αμφότερες τις μαχητικές ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ, και έχει επισύρει αυξημένη καταδίκη από τις ΗΠΑ για τις πρόσφατες πυρηνικές του προόδους.

Απούσα η Κάμαλα Χάρις

Ορισμένοι νομοθέτες δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται άνετα να εμφανιστούν να στηρίζουν τον Νετανιάχου και τη σκληροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του, καθώς αντιμετωπίζει μειωμένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις αρνήθηκε να προεδρεύσει στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, όπως αναφέρει το CNN. Ούτε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ.

Συναντήσεις

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί τόσο με τον Μπάιντεν όσο και με την Χάρις την Πέμπτη. Η Χάρις έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί πιο προωθητικά από το αφεντικό της επικρίνοντας το Ισραήλ για τις μεγάλες απώλειες Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου επρόκειτο να ταξιδέψει στη Φλόριντα για να συναντηθεί με τον Τραμπ την Παρασκευή. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη τους μετά το τέλος της προεδρίας του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο τους σφυρηλάτησαν στενούς δεσμούς.

Συγκεντρώσεις

Ο λόφος του Καπιτωλίου βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για μια ημέρα διαμαρτυρίας από χιλιάδες διαδηλωτές που εκπροσωπούν έναν ευρύ συνασπισμό ομάδων που εκφράζουν την αντίθεσή τους στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να σταματήσουν την πορεία του πλήθους

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών κατά του πλήθους που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα καθώς η πορεία κινείτο προς το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλούσε στο Κογκρέσο.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στην Ουάσιγκτον, φωνάζοντας «Ελεύθερη, Ελεύθερη Παλαιστίνη», καθώς κάποιοι προσπαθούσαν να κλείσουν δρόμους πριν από την ομιλία του Νετανιάχου. 

Η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ανέφερε σε μια ανάρτηση στο X ότι ορισμένα μέλη του πλήθους είχαν γίνει «βίαια» και «απέτυχαν να υπακούσουν» στις εντολές να απομακρυνθούν από τη γραμμή της αστυνομίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3