Δύσκολος ο έλεγχος του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς

Εικόνα του άρθρου Δύσκολος ο έλεγχος του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2016, 22:00

Καθώς οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες οι ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα επιτύχουν σημαντικά κέρδη στο Κογκρέσο, ακόμα και αν η προεδρική υποψήφιά τους, Χίλαρι Κλίντον, κερδίσει την προεδρία, έχουν μειωθεί.

Η προώθηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε επιβραδυνθεί εξαιτίας της ανακοίνωσης από το FBI που αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση για τις πρακτικές της Κλίντον όσον αφορά τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφία της, δήλωσαν βοηθοί και αναλυτές του Κογκρέσου.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, πρόσθεσαν τότε οι Ρεπουμπλικανοί είναι πιθανόν να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή και μπορεί να καταφέρουν να διατηρήσουν ορισμένες έδρες στη Γερουσία που θεωρούνταν επί μακρόν υποψήφιες να πέσουν στα χέρια των Δημοκρατικών.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για να επιλέξουν την Κλίντον ή τον Τραμπ για Πρόεδρο και για 34 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, καθώς και για την ανανέωση του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής. Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία ελέγχονται τώρα από τους Ρεπουμπλικανούς.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Η ιστοσελίδα δημοσκοπήσεων RealCleraPolitics δεν κατέγραφε τη Δευτέρα οποιαδήποτε ξεκάθαρη τάση στις δημοσκοπήσεις για τις κρίσιμες αναμετρήσεις στη Βουλή και στη Γερουσία, με τους Ρεπουμπλικανούς να εμφανίζονται να κερδίζουν σε ορισμένες κρίσιμες Πολιτείες και τους Δημοκρατικούς σε κάποιες άλλες.

Μια ανάλυση των αναμετρήσεων για τη Γερουσία που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα από το πρόγραμμα «Crystal Ball» του πολιτικού επιστήμονα Λάρι Σάμπατο στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια δείχνει ότι τελικά οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να εξασφαλίσουν από 50 έδρες.

Αν συνεχιστεί η κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο θα μπορούσε να εμποδίσει οποιαδήποτε νομοθετική ατζέντα της Κλίντον. Μια νίκη του Τραμπ, μαζί με ένα Κογκρέσο υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο, μπορεί να σημάνει ένα γρήγορο τέλος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας (Obamacare) του Δημοκρατικού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ FBI

Υψηλόβαθμος σύμβουλος των Δημοκρατικών δήλωσε πως η αντιπαράθεση για τα email της Κλίντον, η οποία αναζωπυρώθηκε όταν ο διευθυντής του FBI δήλωσε στις 28 Οκτωβρίου πως η υπηρεσία του εξετάζει email που έχουν σχέση με τη χρήση από την ίδια ενός ιδιωτικού διαμετακομιστή ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών, θα μπορούσε να μειώσει κατά τουλάχιστον δέκα τον αριθμό των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που μπορούν να πάρουν οι Δημοκρατικοί από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Κόμεϊ δήλωσε στο Κογκρέσο την Κυριακή ότι θα επιμείνει στην απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο να μην ζητήσει να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες κατά της Κλίντον.

Όμως, καθώς η ανακοίνωση του Κόμεϊ έγινε δύο μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές, μπορεί να είναι πολύ αργά για τους Δημοκρατικούς που ήλπιζαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής για πρώτη φορά από το 2010 και της Γερουσίας για πρώτη φορά από το 2014.

"Είναι πολύ επιζήμιο για εμάς", δήλωσε το στέλεχος των Δημοκρατικών, προσθέτοντας ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να κερδίσουν μόνο 12-16 έδρες στη Βουλή σήμερα, αντί για τις 30 που χρειάζονται προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος.

Για να κερδίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να έχουν ένα καθαρό κέρδος πέντε εδρών. Τώρα οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 54 έδρες στη Γερουσία έναντι 44 των Δημοκρατικών και δύο ανεξάρτητων που συμμαχούν με τους Δημοκρατικούς.

Για μήνες οι πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν από τέσσερις έως επτά επιπλέον έδρες στη Γερουσία.

Μία από αυτές είναι του Δημοκρατικού Τζέισον Κέντερ ο οποίος αναμετράται στο Μισούρι με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ.

Μια άλλη είναι η προσπάθεια της Κέιτι ΜακΓκίντι να ανατρέψει τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Πατ Τούμεϊ στην Πενσιλβάνια.

Τα μέλη της Γερουσίας, που θα ορκιστούν στις 3 Ιανουαρίου, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα όπως η συμπλήρωση ενός κενού στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η μετανάστευση και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της περιφέρειας του Ειρηνικού και την Ευρώπη.


ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Το Κονγκρέσο αποτελείται από δύο σώματα με ίση εξουσία: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Εάν το κόμμα του επόμενου προέδρου δεν ελέγχει κανένα από τα δύο νομοθετικά σώματα, θα του είναι αδύνατον να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Βουλή των Αντιπροσώπων: οι 435 έδρες της θα ανανεωθούν για μία θητεία δύο ετών ανά εκλογική περιφέρεια. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία, με 246 έδρες, έναντι 186 για τους Δημοκρατικούς και 3 κενές έδρες εξαιτίας δύο παραιτήσεων και ενός θανάτου.

Γερουσία: 34 από τις 100 έδρες θα ανανεωθούν για θητεία έξι ετών. Οι γερουσιαστές εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων κάθε πολιτείας. Όποιο και αν είναι το μέγεθός της, κάθε πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back