ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απροθυμία συμμάχων να πάρουν μέρος στην επιχείρηση Prosperity Guardian

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Απροθυμία συμμάχων να πάρουν μέρος στην επιχείρηση Prosperity Guardian
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2023, 10:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήλπιζε να παρουσιάσει μια αποφασιστική διεθνή απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα με την έναρξη λειτουργίας μιας νέας ναυτικής δύναμης, αλλά μια εβδομάδα μετά την έναρξή της πολλοί σύμμαχοι δεν θέλουν να συνδεθούν με αυτήν, δημόσια ή καθόλου.

Παρόλο που η Βρετανία, η Ελλάδα και άλλοι έχουν αγκαλιάσει δημοσίως την αμερικανική επιχείρηση, αρκετοί που αναφέρονται στην αμερικανική ανακοίνωση έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν εμπλέκονται άμεσα.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, συμμετέχει με μια φρεγάτα σύμφωνα με όσα δήλωσε στις 21 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Δύο από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής που είχαν καταγραφεί ως συνεισφέροντες στην επιχείρηση Prosperity Guardian -η Ιταλία και η Ισπανία- εξέδωσαν δηλώσεις που φαίνεται να παίρνουν αποστάσεις από τη ναυτική δύναμη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε ότι θα στείλει ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών και όχι ως μέρος της αμερικανικής επιχείρησης. Η Γαλλία δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση.

Η Ισπανία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian και αντιτίθεται στη χρήση μιας υφιστάμενης αποστολής της ΕΕ κατά της πειρατείας, της Atalanta, για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει τη δημιουργία μιας διαφορετικής αποστολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν νωρίτερα ότι δεν ενδιαφέρονται για το εγχείρημα.

Το Πεντάγωνο λέει ότι η δύναμη είναι ένας αμυντικός συνασπισμός περισσότερων από 20 κρατών για να διασφαλίσει ότι το εμπόριο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να ρέει ελεύθερα μέσω ενός ζωτικού ναυτιλιακού σημείου αποχέτευσης στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας στα ανοικτά της Υεμένης.

Αλλά σχεδόν οι μισές από αυτές τις χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής προσέλθει για να αναγνωρίσουν τη συνεισφορά τους ή δεν έχουν επιτρέψει στις ΗΠΑ να το πράξουν. Αυτές οι συνεισφορές μπορεί να κυμαίνονται από την αποστολή πολεμικών πλοίων έως την απλή αποστολή ενός αξιωματικού του προσωπικού.

Η απροθυμία ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ να συνδεθούν με την προσπάθεια αυτή αντανακλά εν μέρει τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία είδε τον Μπάιντεν να διατηρεί σταθερή υποστήριξη στο Ισραήλ, ακόμη και όταν αυξάνεται η διεθνής κριτική για την επίθεσή του, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, έχει σκοτώσει περισσότερους από 21.000 Παλαιστίνιους.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back