ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θέμα χρόνου η πώληση F-16 στην Τουρκία

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Θέμα χρόνου η πώληση F-16 στην Τουρκία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2024, 10:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέστειλε επιστολή στους βουλευτές των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, προτρέποντας το Κογκρέσο να προχωρήσει στην πώληση F-16 στην Τουρκία «χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε χθες Τετάρτη Αμερικανός αξιωματούχος στο Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η επιστολή χαιρετίζει «την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» και ενημερώνει τους προέδρους και τα υψηλόβαθμα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «προτίθεται να ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκική Δημοκρατία μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με ψήφους 287 έναντι 55 την Τρίτη. Απομένει πλέον η τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. 

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει την τελική έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντός των ημερών, επιταχύνοντας τα βήματα προς το αμερικανικό Κογκρέσο που θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο πρέσβης Τζεφ Φλέικ δήλωσε ότι μόλις το επίσημο έγγραφο επικύρωσης παραληφθεί στην Ουάσινγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει αμέσως στο Κογκρέσο κοινοποίηση για την πώληση των F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την Πέμπτη την επικύρωση από το κοινοβούλιο της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από την επίσημη εφημερίδα της προεδρίας, σηματοδοτώντας το τελικό βήμα της Άγκυρας για την έγκριση της Στοκχόλμης στη συμμαχία.


Με πληροφορίες από Anadolou, Reuters. Φωτογραφία: Νορβηγικό F-16, πετά πάνω από τον κόλπο της Σούδας/NATO

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back