ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν-Ερντογάν: Παζάρια με F-16 και Σουηδία

Εικόνα του άρθρου Μπάιντεν-Ερντογάν: Παζάρια με F-16 και Σουηδία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2023, 12:35
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία επανέλαβε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Μπάιντεν του είπε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί η Άγκυρα να αποσύρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ανταλλαγή απόψεων έγινε όταν ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας την Κυριακή.

«Μίλησα με τον Ερντογάν. Συγχάρηκα τον Ερντογάν. Θέλει ακόμα να εργαστούμε σε κάτι σχετικά με τα F-16. Του είπα ότι θέλαμε μια συμφωνία με τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε αυτό. Και έτσι θα είμαστε και πάλι σε επαφή μεταξύ μας», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντελαγουέαρ.

Ερωτηθείς αν αναμένει κάποια κίνηση από τον Ερντογάν σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν είπε: «Του έθεσα αυτό το θέμα. Θα μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό την επόμενη εβδομάδα».


H αίτηση ένταξης

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι και θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Η Τουρκία επεδίωξε να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού. Όμως η πώληση έχει καθυστερήσει λόγω των αντιρρήσεων του αμερικανικού Κογκρέσου μετά την άρνηση της Άγκυρας να δώσει το πράσινο φως για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική της για τη Συρία, παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει την πώληση.

Ένα πολύ μικρότερο πακέτο ύψους 259 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε αναβαθμίσεις λογισμικού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, λίγες ημέρες μετά την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών, σε επιστολή που έστειλε τον Φεβρουάριο στον Μπάιντεν, ανέφερε ότι η αποτυχία της Τουρκίας να επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τα οποία ακόμη περίμεναν εκείνη την εποχή, θα «έθετε υπό αμφισβήτηση αυτή την εκκρεμή πώληση», αναφερόμενη στα F-16.

Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά συνέχισε να αντιτίθεται στη Σουηδία, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη μαχητικών ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες. Η Ουγγαρία επίσης δεν έχει ακόμη εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όταν η συμμαχία θα πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής των ηγετών της στη Λιθουανία, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για την Ουάσινγκτον.

Η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε όλες τις πτυχές των διμερών τους σχέσεων, οι οποίες έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back