ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 34 κατηγορίες για τον Ντόναλντ Τραμπ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: 34 κατηγορίες για τον Ντόναλντ Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2023, 03:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνωμότησε για να επηρεάσει παράνομα τις εκλογές του 2016 μέσω μιας σειράς πληρωμών για την απόκρυψη χρημάτων που αποσκοπούσαν στην αποσιώπηση ισχυρισμών που θα μπορούσαν να είναι επιζήμιοι για την υποψηφιότητά του, δήλωσαν οι εισαγγελείς, αποσφραγίζοντας ένα ιστορικό κατηγορητήριο 34 κακουργημάτων εναντίον του πρώην προέδρου.

Οι πληρωμές, δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα Κρίστοφερ Κονρόι, ήταν μέρος «ενός παράνομου σχεδίου για τον εντοπισμό και την καταστολή αρνητικών πληροφοριών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία».

Ο Τραμπ, με πέτρινο πρόσωπο και σιωπηλός καθώς έμπαινε και έβγαινε από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Μανχάταν, είπε «αθώος» με σταθερή φωνή, ενώ είχε απέναντί του έναν δικαστή που τον προειδοποίησε να απέχει από ρητορική που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ή να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές.

Η αποκάλυψη των κατηγοριών ανοίγει ένα νέο και αβέβαιο κεφάλαιο στην καριέρα του Τραμπ, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και, κατ' επέκταση, στην αμερικανική πολιτική.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι είναι έτοιμη για μεγάλες διαδηλώσεις από υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι συμμερίζονται την πεποίθηση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου ότι η κατηγορία που απαγγέλθηκε από το σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης και τρεις επιπλέον εκκρεμείς έρευνες έχουν πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της προσπάθειάς του να ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο το 2024. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι ήταν συχνά περισσότεροι από τους διαδηλωτές.

Ο Ρεπουμπλικάνος έφτασε στην έδρα της δικαστικής αρχής της Νέας Υόρκης στη 1.30 μ.μ., περίπου μισή ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ υποστηρικτές και αντίπαλοι συνωστίζονταν στους δρόμους, σπρώχνοντας και εκτοξεύοντας ύβρεις ο ένας στον άλλον. Η μαζική παρουσία αστυνομικών και δημοσιογράφων έκανε την εμφάνιση του Τραμπ στην οδό 100 Centre Street στο Lower Manhattan σχεδόν δυσδιάκριτη.

Οι αρχές φωτογράφισαν τον Τραμπ, του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και συμπλήρωσαν όλα τα έγγραφα της σύλληψης. Στη συνέχεια πήγε στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας Χουάν Μέρτσαν προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών. Ήταν μια γρήγορη διαδικασία που διήρκεσε μόλις και μετά βίας μία ώρα. Αφού απαγγέλθηκαν επίσημα οι κατηγορίες ο μεγιστάνας κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Εκτός από την πραγματική, δικονομική δικαιοσύνη, υπήρξε και μια δόση «ποιητικής» δικαιοσύνης στην εμφάνιση του Τραμπ. Έπρεπε να ταπεινωθεί, δηλαδή να καμφθεί η υπερηφάνεια και η αλαζονεία του, μπροστά στον Αφροαμερικανό εισαγγελέα της περιφέρειας Άλβιν Μπραγκ και τον ανώτατο δικαστή Μερτσάν, έναν Ισπανόφωνο -μια εθνικότητα την οποία δαιμονοποίησε κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016, αποκαλώντας τους «bad hombres», όπως αναφερόταν τότε στους μετανάστες. Σήμερα, ένας άνθρωπος που ενσάρκωνε επί μακρόν την εξουσία και την επιτυχία κάθισε στο εδώλιο και αντιμετώπισε έναν μαύρο και δημοκρατικό εισαγγελέα και έναν λατινοαμερικανό δικαστή.

Πηγή: EL Pais, AP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back